Почиње упис првака у школе

Упис будућих првака у основне школе почиње у понедељак, 02. априла и траје до 31. маја 2018. године. Ученици који се не упишу до 31. маја, моћи ће то да ураде до почетка школске године.

На основу података о деци која похађају обавезни припремни предшколски програм, којима располаже Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, очекује се да ће се у 2018/19. школској години, у основне школе на територији АП Војводине, у први разред уписати око 17.600 ученика. Број деце која се уписују у први разред, у поређењу са школском 2017/18. годином, приближно је исти.

У први разред основне школе уписује се свако дете које до 01. септембра 2018. године навршава најмање шест и по година, а највише седам и по година. То значи да се у први разред основне школе у школској 2018/19. години уписује генерација деце рођена од 01. марта 2011. године до 28. фебруара 2012. године. У школу могу да се упишу и деца која до 01. септембра навршавају шест година до шест и по година, уз обавезну проверу њихове спремности за полазак у школу, као и деца старија од седам и по година, која због болести или других разлога нису уписана у први разред. Школа је дужна да упише свако дете с подручја школе, а на захтев родитеља у складу с просторним и кадровским могућностима и дете с подручја друге школе.