Дому здравља нови апарат за контролу вида

Након што је претходне недеље опремљен новим гинеколошким столом, вредним скоро пола милиона динара, Дом здравља "Вељко Влаховић" данас је добио нови орторејтер - апарат за контролу разних функција вида. Као и у првом опремању, средства за куповину апарата обезбедила је Управа за капитална улагања АП Војводине.

"Заједно са Домом здравља 'Вељко Влаховић' припремили смо конкурсну документацију, пратећи њихове потребе. Прво нам је стигао гинеколошки сто а сада и апарат за контролу вида. Претходни апарат ове врсте био је стар више од десет година, често на оправкама, а нови, вредан око 600.000 динара, обезбедиће брз и ефикасан преглед пацијената, што унапређује здравствену заштиту наших грађана", рекао је Милан Глушац, председник општине Врбас, приликом примопредаје апарата.  

Др Јасмина Асси, директорка ДЗ "Вељко Влаховић", захвалила је општини Врбас на помоћи при набавци орторејтера, као и Управи за капитална улагања, која је обезбедила средства за набавку. "Апарат ће бити коришћен у Служби медицине рада за превентивне прегледе деце и одраслих. Наш оснивач, општина Врбас, конкурисао је у наше име, а позитиван одговор Управе за капитална улагања обезбедио нам је набавку два апарата вредна милион динара", рекла је др Асси.

Др Гордана Вукићевић, специјалиста медицине рада, истакла је да се ова служба бави широком лепезом превентивних прегледа тако да ће у њој своју важну улогу пронаћи и нови апарат за преглед вида - орторејтер. "Апарат служи за контролу вида за даљину, близину, колорни вид, стерео вид, дубински вид и још много функција, које служе за оцену радне способности и свих других способности које се одређују у Служби медицине рада. Имамо један апарат старије производње а овај ће нам веома помоћи да вршимо превентивне прегледе у школама. Сада сваки ученик који уписује средњу школу има обавезу да изврши лекарски преглед, у чијем саставу је и преглед вида. Апарат је погодан јер обезбеђује да се ради и са млађом децом у циљу раног откривања промена у функцији вида", рекла је др Вукићевић.