Завршена грејна сезона, почиње уређење топловода

У недељу, 15. априла, званично је завршена грејна сезона 2017/2018. године, саопштено је из Јавног комуналног предузећа "Стандард", главног дистрибутера топлотне енергије. "Током 182 дана, колико је трајала грејна сезона, обезбеђено је редовно снабдевање корисника, као и редовно снабдевање енергентима – мазутом и гасом, а сви кварови отклањани су у најкраћем могућем року", стоји у саопштењу.

"Максималним залагањем запослених у Сектору за снабдевање и осталих запослених у ЈКП 'Стандард', корисници услуга грејања у појединим стамбеним блоковима имали су искључења од свега неколико часова. На кварове, па и озбиљне хаварије, реаговано је у кратком року, благовремено и ефикасно, што је управо поштедело станаре и установе дужих прекида у испорукама иако је било изгледа да ће доћи и до тога", казао је Рајко Гајинов, пословођа Сектора за производњу, дистрибуцију и снабдевање топлотном енергијом.

Из предузећа је саопштено да се током зиме дошло до хаварија, услед дотрајалости инсталација, и то у котларницама Блока Сава Ковачевић, солитеру и Центру за физичку културу. Управо ће топловод код ЦФК први бити саниран, заменом 50 метара најпорознијих цеви већ током ове седмице. "Припремни радови су готово завршени на потезу од котловнице у ЦФК ка стамбеним зградама у близини овог комплекса. План је да се укупно замени 50 метара топловода, старог близу 30 година. Радиће се на две најкритичније деонице, а радове ће извести запослени у ЈКП 'Стандард'. Процењена вредност инвестиције је 1,2 милиона динара", најавила је Марија Милуновић, директорка ЈКП Стандард.

Према њеним речима, раније него претходних година, већ у првим данима септембра, почеће и ремонти у свих шест котларница. У систему даљинског грејања у Врбасу налази се нешто мање од 1.500 домаћинстава и више десетина установа и локала са приближно 80.000 квадратних метара. Према важећим прописима, грејна сезона може трајати и до 1. маја, уколико се дневне температуре спуштају испод 12 степени узастопно три дана.