Представници ДЕУ обишли радове на ЦППОВ

Представници Делегације Европске уније у Србији и Министарства заштите животне средине обишли су данас Централно постројење за прераду отпадних вода и позиције на којима се гради канализациона мрежа у Кули и Црвенки. Они су састали са руководствима општина Врбас и Кула, како би се на лицу места упознали докле се одмакло у изградњи система и његових делова неопходних за несметан рад ЦППОВ. Представнике ДЕУ, главног финансијера изградње постројења, интересовало је и да ли су испуњене поједине обавезе које је на себе преузела општина Врбас, уз подршку Покрајинске владе и Владе Србије.

"Угостили смо представнике Делегација Европске уније и Министарства заштите животне средине и упознали их са стањем на градилиштима. Радови на постројењу су настављени, надзорни орган вратио се на градилиште и верујем да ће све у наставку тећи без проблема. Изградња канализационе мреже мора тећи упоредо и само тако можемо обезбедити да по завршетку радова на изградњи постројења, оно одмах почне и да ради. Важно је да смо две уговорне обавезе општине Врбас, формирање заједничког предузећа са општином Кула и изградња приступног пута, реализовали, а остало нам је да до ЦППОВ доведемо и гасну мрежу", рекао је Глушац и захвалио Покрајинској влади на подршци у изградњи пута до постројења.

Наталија Тривковић из Јединице за праћење реализације пројекта изградње ЦППОЦ, истакла је да је добро да су радови настављени, као и да је преостало да се изгради дигестор и зграда уз њега. "Ради се о важном делу постројења који ће уз све неопходне предтретмане, служити за разградњу органског садржаја и производњу био гаса, што је и најважнији део поступка. И у овом тренутку, када постројење ради у ограниченом обиму са отпадним водама из канализационог система, у канал се упушта вода која никада до сада није била толико третирана и пречишћена. Када се на систем прикључи индустрија имаћемо повећан удео органских садржаја, али се надамо да ће се временом све довести до границе која је стандардом прописана за упуштање прерађених отпадних вода у водотокове", рекла је Тривковић.