Равно Село филм фестивал од 23. до 25. јуна

Друго издање Равно Село филм фестивала одржаће се од 23. до 25. јуна, најавио је данас на конференцији за медије Лазар Ристовски, оснивач фестивала и познати глумац. Фестивал дебитантског филма, омладинског филма и филмске музике, намењен пре свега младим са овог подручја, биће организован на три локалције у Равном Селу.

Током три фестивалска дана биће подељене награде - Златни клип за најбољи филм по избору публике, Златни клип за најбољег редитеља дебитанта, као и плакета Златни клип за младог аутора.

У оквиру програма биће приказано пет дугометражних дебитантских играних филмова: “Едерлези рисинг” Лазара Бодроже, “Искра” Гојка Беркуљана, “Златна петорка” Горана Тренчковског, “Лед” Олега Трофима и “Изван граница ралности” Александра Богуславског и Франческа Чинквеманија. Биће приказани и краткометражни омладински филмови, заправо студентска остварења, а гостујућа уметничка академија биће факултет из Пекинга са својим представницима.

"Ово је други по реду Равно Село филм фестивала и ми са радошћу очекујемо публику и младе ауторе, који ће приказати своје дугометражне филмове, као и студенте две филмске школе, српске и кинеске. Посебно ме радује што ће на овогодишњим радионицама учествовати и млади синеасти, победници на регионалним такмичењима, јер пред њима је филмска будућност. Ми им ту будућност, нашим фестивалом, чинимо могућом. Напредовали смо и у акцији обнове нашег Дома културе и по свему судећи следеће године ћемо бити под кровом нашег Дома, који је изгорео у пожару. Не желим да ико схвати целу ову причу као жељу Лазара Ристовског да се врати из Београда у своје родно село и направи филмски фестивал. Реч је о нечем сасвим другом, овде имамо друштвено ангажовану акцију у којој желимо да помогнемо изградњу изгорелог објекта. Све моје комшије, школски пријатељи, заслужили су прилику да у свом месту гледају филмове. Сигуран сам да ће велики број људи из околине доћи у Равно Село да погледа филмове и види једног сјајног глумца, пошто ће Милош Биковић бити специјални гост фестивала", рекао је Ристовски.

Председник општине Врбас Милан Глушац истакао је да Равно Село филм фестивал полако заузима све истакнутије место у попису културних догађаја које подржава локална самоуправа, јер својом темом, а то је филм, шири понуду културих садржаја у општини Врбас.

"Између два фестивала испунили смо све оно што је договорено претходне године. Превасходно мислим на израду идејног пројекта, а пројектно-техничка документација и главни пројект су у фази израде. Најбитније је да нисмо седели скрштених руку и да смо дали допринос оснаживању Равно Село филм фестивала. Он је за нас веома битан, употпуњује културну понуду наше општине Врбас, расте уз Невенов фестивал деце песника и Фестивал поезије младих у препознатљиви културни амблем наших места, и доноси са собом неке нове шансе за развој. Пре свега мислим на могућност развоја туристичке понуде, што може ићи у корист становника Равног Села. Изградњу Дома културе подржаће Покрајинска влада и надам се ћемо следећи филм фестивал пратити у новом објекту", рекао је Глушац.

Селектор фестивала Иван Карл напоменуо је да је идеја филмске смотре у Равном селу да људи имају прилику да у коректним условима погледају неколико филмова. "На стварање фестивала утиче више фактора. На будућност, пресудно само један - посвећеност. Равно Село је успела, атипична филмска смотра, лишена контура великих такмичарских фестивала, правила, претензија и очекивања. Ово је карневалски поглед на филм, са додатком емоција. Овде нема објекта у којем би публика гледала филмове на великом платну, зато је наш фестивал изврсна прилика да, пре свега младу људи, осете чар биоскопске чаролије. С друге стране, ово је изврстан начин да се помогне обнова Дома културе који је неопходан у свакој средини, па и Равном Селу", рекао је Карл.