Геолози из ЕУ у посети општини Врбас

Генерални секретар Федерације геолога Европске уније Габриеле Понзони, заједно са власником и водећим менаџером компаније "Гео Нет", Габриелеом Цесаријем и Дуњом Кирћански, посетили су данас општину Врбас.

Посета Врбасу била је први контакт стручњака из области геологије са водећим људима српских градских и општинских управа, које су договорене након презентације компаније "Гео Нет" у Привредној комори Србије, организоване у марту ове године у присуству неколико десетина инжењера, геолога, технолога, иноватора и водећих менаџера из ове области.

"Жеља италијанске стране је да, условно речено, истражи две могућности. Прва се односи на испитивање геотермалних ресурса у општинама АП Војводине, које су потенцијално погодне за развој мрежа централног грејања и геотермалне производње. Друга могућност се односи на извесну сарадњу са компанијама и фирмама које се баве геотермалним топлотним пумпама, технологијом уобичајеном у северној Европи. Реализација неких од могућих пројеката може бити добра прилика да се обезбеди већа енергетска независност наших средине, посебно због остваривања мање зависности од трендова високих цена фосилних горива", рекао је након састанка Глушац.

Према његовим речима, сусрет са италијанским стручњацима искоришћен је за представљање резултата политике енергетске ефикасности која се у општини Врбас систематски спроводи већ дуже време, као и активности Канцеларије за енергетски менаџмент.