Директор ЕБРД посетио општину Врбас

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj u poseti opštini Vrbas

Са жељом да се упозна колико се одмакло у припреми пројекта замене јавне расвете у општини Врбас, који се спроводи по ESCO моделу и уз подршку Европске банке за обнову и развој, директор ЕБРД за Србију Данијел Берг посетио је данас општину Врбас. Он се састао са др Братиславом Кажићем и Миланом Глушцем, председником општине Врбас и његовим замеником, као и са Игором Миловићем, директором ЈП "Дирекција за изградњу", и представницима Канцеларије за енергетски менаџмент.

У току је припрема тендера за избор компаније која ће бити једна страна у јавно-приватном приватном партнерству са општином Врбас у пројекту замене јавне расвете у Змајеву, Равном Селу, Куцури и Савином Селу, по ESCO моделу. Врбас је прва општина у Србији које реализује ЕСЦО кредит из области јавне расвете, где се инвестиција отплаћује искључиво из уштеде енергије.

"ЕБРД пружа техничку помоћ у реализацији посла. Пројекат који развијамо је партнерство приватног и јавног сектора а уложени новац вратиће се кроз уштеде које будемо остварили. Надамо се да ћемо моћи урадити још неке пројекте из ове и сличних области, нпр. у јавним зградама, и то не само у Врбасу. Врбас ће нам служити као пример за целу Србију", рекао је Берг.  

Danijel Berg, direktor EBDR za Srbiju, u poseti opštini Vrbas

"Овом посетом изражавамо пуну подршку општини Врбас као иновативној и проактивној општини која ради на унапређењу јавне инфраструктуре, примењујући ESCO модел финансирања. Уверени смо да ће тендер у Врбасу постати пример добре праксе за друге општине и показати како да се одабере најбољи могући ESCO пројекат и поуздана ESCO фирма која ће да га спроведе", истакао је Берг.