Предавања о здравственој заштити жена

Имајући у виду чињеницу да су жене у мањим срединама недовољно информисане о здравствeној заштити и правима која имају, као и да не постоје адекватне специјалистичке службе здравствене заштите жена, Завод за равноправност полова ће у оквиру програма "Унапређена информисаности жена о једнаком приступу здравственим услугама и елиминисању дискриминације жена у области здравствене заштите", одржати у местима општине Врбас три информативна округла стола под називом „Женино здравље је њена снага“ намењених едукацији жена са села.

"Предавања ће бити одржана у сарадњи са локалном самоуправом Врбас у три села, а прво у низу биће одржано у петак, 23. марта, у Бачком Добром Пољу (Месна заједница, Маршала Тита 122), са почетком у 18.00 часова. Друга два округла стола биће одржана у Савином Селу 30. марта, и у Куцури 13. априла, такође у просторијама локалних месних заједница, у исто време. 

Предвиђено је обраћање Предрага Радовића, помоћника покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова, Диане Миловић, директорке Завода, Снежане Кнежевић, заменице покрајинског омбудсмана задужене за област равноправности полова, и др Данице Драгнић, специјалисткиње гинекологије и акушерства која ће одржати стручно предавање о здравственој заштити жена. Обавеза  наше државе је да елиминише или смањи дискриминацију жена у области здравствене заштите предузимањем посебних мера које ће допринети ефективном остваривању права на здравствену заштиту; равноправан приступ здравственим услугама, посебно оним у вези са планирањем породице, посебне здравствене услуге које се односе на трудноћу, порођај, постпорођајни период, као и бесплатне услуге тамо где је неопходно", наведено је у саопштењу Завода за равноправност полова.