Врбас и ГИЗ желе ефикасније управљање отпадом

На основу партнерског споразума између Немачке организације за међународну сарадњу - ГИЗ, и Министарства заштите животне средине, и "потребе за успостављање предуслова за ублажавање климатских промена кроз примену циркуларне економије у управљању отпадом и сагледавања регионалних решења", председник општине Врбас Милан Глушац потписао је у четвртак Споразум о сарадњи са ГИЗ-ом о учешћу општине Врбас у пројекту "Управљање отпадом у контексту климатских промена". Споразум је потписан у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина - СКГО.

Овај ГИЗ-ов пројекат спроводи се ради пружања подршке "у планирању и успостављању одрживих система у области управљања отпадом и успостављању предуслова за ублажавање климатских промена кроз примену циркуларне економомије у сектор управљања отпадом".

"Наша општина добиће подршку кроз консултантске услуге стручним и руководећим кадровима у локалној самоуправи у циљу примене иновативних метода за планирање управљања отпадом, прилагођеним локалним потребама. Пројекат укључује и успостављање међуопштинске сарадње у овом сектору, кроз правилно планирање инвестиционих потреба, припреми техничке документације и пројектних предлога за аплицирање ка различитим изворима финансирања, унапређење пословања јавних комуналних предузећа, спровођење потребних обука и друге важне активности", рекао је након потписивања споразума Глушац. Као циљ пројекта он је навео добијање 1.200 тона биоразградивог отпада до 2020. године (компостилиште), увођење сепарације отпада третманом, рециклажом и компостирањем, као и управљање отпадом у циљу ублажавање емисије гасова са ефектом стаклене баште на локалном нивоу.