Радно тело и експерти разматрали опције чишћења ВБК

На иницијативу Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, у Новом Саду је организован састанак чланова радне групе и сарадника на пројекту "Ревитализација Великог бачког канала". Чланови овог тела окупили су се ради презентације документа Опциона анализа за пројекат "Чишћење и ремедијација Великог бачког канала", у којем су разматране опције решења овог великог еколошког проблема.

Уз представнике Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, састанку у Скупштини АП Војводине присуствовали су и представници Министарства животне средине, ЈВП "Воде Војводине, затим чланови тима "ППФ 8", - експертске организације за припрему техничке документације пројекта "Ревитализација Великог бачког канала", који су презентовали припремљени материјал, као и председник општине Врбас Милан Глушац. Израду пројектно-техничке документације кроз "ППФ 8" програм финансира Делегација ЕУ у Србији.

"У документу је направљен већи број опција, укупно 13, узимајући и нулту опцију у обзир. С обзиром на постојеће стање велике количине муља различитог састава, како по вертикалном тако и хоризонталном профилу, и узимајући у обзир локацију самог средишта насеља, анализиране су различите варијанте  и аспекти утицаја тих варијанти", саопштено је након састанка. 

"Оно шта је за нас најважније и шта смо ми као учесници овог скупа и чланови радне групе изабрали као опцију, то је она опција која је по питању могућег утицаја на околину, по питању здравствено безбедносних услова, као и времена трајања, најбољи избор за нас као крајње кориснике овог пројекта. Овај документ свакако представља озбиљан помак у решавању проблема загађења Великог бачког канала. Да би се могло приступити измуљењу и ревитализацији Великог бачког канала, предуслов је да се заустави даље испуштање отпадне воде у канал, као и сваки нежељени утицај који погоршава квалитет воде у каналу а директно се одражава на квалитет живота грађана Врбаса", рекао је за vrbas.net Милан Глушац, председник општине Врбас.