Врбас добио буџет за 2019. годину

Општина Врбас добила је буџет за 2019. годину. Након петнаесточасовне расправе на XVI седници локалног парламента, последњој у овој години, одборници владајуће већине усвојили су буџет који је пројектован на 1,55 милијарди динара, за 10,2 одсто више него у 2018. години.

"Планирано повећање темељи се на повећању пореза на зараде од 25 милиона динара, повећање пореза на приходе од самосталних делатности од четири милиона динара, прихода од давања у закуп грађевинског земљишта јер ће половина од укупно 120 милиона планираних за 2018. бити реализовано у 2019. години, затим приходи од пореза на имовину биће већи за девет милиона динара, као и на темељу увећања наменских трансфера од виших органа власти. Значајно учешће имају и пренета неутрошена средства из 2018. године, укупно 120,9 милиона динара. Врбас бележи константан раст пореских прихода и трансфера од других нивоа власти, што нам омогућава добро планирање буџета и његову реализацију у високом проценту", рекао је образлажући план општинске касе Милан Глушац, председник општине Врбас.


Говорећи о расходној страни, Глушац је прецизирао да је план расхода утврђен на 1,677 милијарди динара, што представља увећање од 12,58 одсто у односу на годину на истеку. "Повећање расхода извршено је у складу са упуством за израду буџета Министарства финансија. Ради ефикаснијег рада повећање ће имати сви индиректни корисници буџета - Предшколска установа 'Бошко Буха', ЦФК 'Драго Јововић', Културни центар, Народна библиотека, месне заједнице, Центар за социјални рад, Дом здравља, Геронтолошки центар, основно и средње образовање, спортска удружења и клубови", рекао је Глушац. Према његовим речима, значајан део буџета за 2019. годину биће усмерен у инфраструктурни развој - наставак модернизације водоводне мреже, уређење образовних установа, домова културе у Врбасу и Равном Селу, затим гасних водова, израду пројектно-техничке документације и друге пројекте.


На овај предлог замерке су изнели поједини опозициони одборници, због чега су у разматрању буџета у појединостима поднели 15 амандмана. Њихова идеја, између осталог, била је да се део средстава намењених за плате фунцкионера преусмере у важне пројекте енергетске ефикасности, затим у подршку предшколском и школском спорту, пољопривредним газдинствима и предузетницима. Ови амандмани нису добили подршку већине, па је буџет за 2019. годину усвојен онако како је и предложен Скупштини општини Врбас на разматрање.

Осим Одлуке о буџету, одборници су усвојили и Одлуку о ребалансу буџета за 2018. годину. Разматране су и усвојене и одлуке које су се тицале уређивања грађевинског земљишта, о доношењу Локалног антикорупцијског плана, о локалним комуналним и административним таксама и накнади за заштиту и унапређење животне средине. Одборници су дали сагласност и на програме пословања свих јавних и комуналних предузећа и установа чији је општина оснивач. Расправљало се и о стању безбедности саобраћаја на путевима у општини Врбас, као и о Стратешком плану развоја социјалне заштите за период од 2018. до 2021. године.

На дневном реду нашао се и предлог статута општине Врбас, а такође и одлуке о просторном распореду јавних основних школа  и ПУ "Бошко Буха". Одборници су дали сагласност да се комунална предузећа "Комуналац" и "Стандард" дугорочно кредитно задуже.