Ученици ССШ "4. јули" у акцији прикупљања одеће и обуће за угрожене

Након осам месеци током којих сu организоване бројне активности, посете, акције и радионице, Средња стручна школа "4. јули" окончала је реализацију пројекта "Лепота различитости", који је финансирала Регионална канцеларија за сарадњу младих - Regional Youth Cooperation Office - RYCO. Као циљ својих активности и пројеката које покреће, RYCO је предвидео унапређење регионалне мобилности и размене међу младима на Западном Балкану, као и низ активности у духу помирења и јачања регионалне сарадње.

Средњој стручној школи "4. јули" партнери у пројекту били су ЈУ Средња стручна школа из Берана и Удружење "Оаза" из Сарајева. Мото пројекта био је "Различитост нас не раздваја, већ нас чини богатијим", а кроз реализацију указивало се на потребу поштовања културне, верске и језичке разноликости, мањинских и културних права, као и потребу да заједничка будућност иде у смеру заштите и развоја људских права кроз прихватање различитости.

"У оквиру пројектних активности ученици врбаске школе посетили су Сарајево и Беране, а затим су млади из ова два града посетили Врбас и учествовали на Интеркултуралном кампу. Кроз обилазак културних и историјских споменика у Врбасу, Новом Саду и Сремским Карловцима и реализацију радионица, учесници пројекта су унапредили своје интеркултуралне компетенције, а кроз представљање удружења 'Емпата', МНРО из Врбаса и Удружења 'Оаза', као и кроз радионичарски рад, стекли су и знања о хуманитарном и волонтерском раду.

Учесници пројекта 'Лепота различитости', ученици Средње стручне школе '4. јули' су стечена знања искористили да током јануара реализују и хуманитарну акцију прикупљања половне гардеробе и обуће, која је донирана Црвеном крсту. Акцији су се придружили сви ученици и запослени у школи. У оквиру ове хуманитарне активности секретарка Црвеног крста Врбас Татјана Глушчевић је  учесницима пројекта и представницима Ученичког парламента презентовала рад организације коју води и могућности волонтирања у акцијама Црвеног крста. Кроз ову активност настављена је дугогодишња добра сарадња Средње стручне школе '4. јули' и Црвеног крста", саопштено је из ове образовне установе.