Рефлектор театар стиже и у Врбас

Независна, омладинска трупа Рефлектор театар отвориће војвођанску турнеју представом "СМРТ ФАШИЗМУ! О Рибарима и Слободи", 13. новембра у биоскопу "Југославија", у Врбасу.

"СМРТ ФАШИЗМУ! О Рибарима и Слободи", говори о браћи Рибар – Иви Лоли и Јурици Рибару, који су као ученици НОБ-а погинули 1943. у размаку од месец дана. Народни херој Иво Лола Рибар (1916-1943) био је један од организатора и предводника омладинског и студентског револуционарног покрета у Краљевини Југославији, секретар ЦК СКОЈ, члан Врховног штаба НОВ, а његов млађи брат Јурица (1918-1943) сликар, ђак чувеног Јована Бијелића. Драма прати и судбину Слободе Трајковић, веренице Лоле Рибара и такође ученица НОБ-а. 

"'СМРТ ФАШИЗМУ! О Рибарима и Слободи' документарна представа о сећању на Ива Лолу и породицу Рибар, је нова продукција независне, омладинске трупе Рефлектор театар. Ово је документарна представа, али не и биографска драма. Истражујући причу о Иву Лоли Рибару, његовој породици, вереници Слободи Трајковић, али и читавој генерацији младих људи који су дали своје животе у борби против фашизма, аутори представе желе да, пре свега, кажу нешто о својој генерацији; себи; данашњим херојима и идеалима у које верују. О томе како они разумеју борбу против фашизма данас и томе шта прича о породици Рибар, значи њима лично; у савременом политичком тренутку обележеном историјским ревизионизмом и јачањем националистичких струја, у региону али и у читавој Европи.

Ауторка концепта и редитељка представе је Милена Богавац, а текст је писан колективно, уз учешће извођача и стручних консултаната, односно експерата који су учествовати у едукативном делу процеса. Ко-аутори и извођачи су: Ђорђе Живадиновић Гргур, Нина Нешковић, Страхиња Блажић, Сунчица Милановић и Никола Живановић. Зато што борба против фашизма никада није завршена. Зато што су заједници потребни хероји. Зато што је младим људима потребна вера у боље сутра. Зато што су им потребне инспирација и нада. Зато што млади данас нису 'најгора генерација икада'. Зато што је тој генерацији потребно знање. Зато што онај ко зна да разуме прошлост, разуме и садашњост. Зато што верујемо и младе и у њихову веру у идеале. Зато што фашизми, у свету, поново подижу главе. Зато што морамо и ми да подигнемо своје. Зато што дижемо главу, онда када дигнемо глас. Зато што – млади. Зато што – не фашизам", записала је о представи ауторка и редитељка Милена Богавац.