Милутин Ж. Павлов први добитник награде "Небојша Деветак"

У знак сећања песника, главног и одговорног уредника Часописа за књижевност "Траг" и колегу Небојшу Деветака, Народна библиотека "Данило Киш" установила је књижевну награду "Небојша Деветак", која се додељује за најбољи књижевни прилог објављен у "Трагу” за претходну годину.

На састанку одржаном 26. новембра 2018. у Врбасу, жири у саставу: Саша Радојчић, председник, Ђорђо Сладоје и Бранислав Зубовић, донео је одлуку да се Награда 'Небојша Деветак' додели Милутину Ж. Павлову за приповетку 'Маска загубљеног имена'. Поред награђеног дела, у најужем избору нашао се и циклус песама Ненада Милосављевића. Павлов је први лауреат новоустановљене награде.

"Милутин Ж. Павлов је искусан приповедач, који у награђеном делу испитује данас веома значајна питања личног идентитета. Павловљева приповетка 'Маска загубљеног имена' је организована дијалошки и приказује ток једног имагинарног ислеђивања човека који је, са формалног становишта, будући без личних докумената, такође без идентитета. Уз дозиран хумор, у понешто фантастичном амбијенту, испоставља се да тај човек заправо поседује знатно истанчанију природу од самог иследника. Његов лични идентитет је заснован на учешћу у мрежи односа културе и њених вредности. Симболички потенцијал ликова и ситуације осликаних у награђеном делу је богат, и поред асоцијација на епохални статус појединца данас, може се повезати и са осећањем бездомности, које не може да буде превазиђено никаквим формалним поступцима. Павловљева приповетка се ипак окончава у напола оптимистичком тону. Можда има неког трачка наде за данашњег човека. Сва ова тешка питања Милутин Ж. Павлов обрађује у проходном, читком тексту, који се не бави самим собом, него чини оно што одувек чини добра проза: прича причу", стоји у образложењу одлуке жирија, које је потписао проф. др Саша Радојчић.

Признање које уз диплому подразумева и новчану награду, Милутину Ж. Павлову ће бити свечано уручено у среду, 12. децембра у Народној библиотеци "Данило Киш".