Saopštenje Crnogorske partije

Nacionalni savjet crnogorske manjine se nalazi u blokadi finansiranja od strane države Srbije i sa nelegalno izabranim Izvršnim odborom. Članovima Savjeta koji traže dokumentaciju se pravo na pravovremenu informisanost uskraćuje. U takvim okolnostima raspisan je konkurs za finansiranje udruženja građana na iznos od 4.500.000 miliona dinara (38.000 hiljada eura) što predstavlja glavninu preostalih sredstava na računu Savjeta. Konkurs je trajao samo deset dana, tek nakon nekoliko dana od početka njegovog važenja isti je publikovan u javnom glasilu, a u njegovom sadržaju je kao kontakt telefon naveden pogrešan broj.

Sumnja da je namjera da se sredstva iskoriste za namirivanje privatnih apetita pojedinih članova Savjeta koji su osnivači i odgovorna lica brojnih udruženja se obistinila, te su se oni svi prijavili na konkurs. Činjenica, da su ista lica članovi Savjeta koji odlučuje o raspodjeli sredstava, članovi komisije koja odlučuje o tome kome i koliko treba dodjeliti sredstava, te osnivači i ovlašćena lica udruženja (neki i po više njih) koja će dobiti sredstva je tragikomična. Tragikomičnost pojačava činjenica da je u takvoj komisiji prisutan i trougao sastavljen od muža, žene i snaje, te da još nekoliko članova komisije i Izvršnog odbora posjeduje udruženja koja su, naravno, konkurisala za pare. Predsjednik Nacionalnog savjeta Miodrag Becić, koji još nije uspio da održi ni jednu sjednicu, takođe se prijavio da sebi dodjeli budžetska sredstva. Njegov primjer slijedi predsjednik Izvršnog odbora Miloš Paović, kao i član IO Dragan Martinović koji je registrovao udruženje neposredno uoči raspisivanja konkursa. Vrhunac lakomosti pokazuje potpredsjednik Savjeta Slobodan Balandžić koji je sa svoja dva udruženja prijavio tri projekta te očekuje da sam sebi izglasa donaciju od blizu 900.000 dinara iz budžeta Republike Srbije.

Agencija za borbu protiv korupcije je Nacionalnom savjetu poslala dopis u kojem ih obavještava da je upoznata sa tom nenormalnom situacijom, te da je informaciju o tome proslijedila nadležnom Ministarstvu na dalje odlučivanje. Uprkos tome, sjednica na kojoj članovi Savjeta treba da podijele pare je već zakazana za 17. decembar, bez dostavljanja bilo kakvog materijala članovima Savjeta, te se već u tom detalju ogleda nečasnost namjera organizatora ove bruke.

Crnogorska partija kao jedina politička organizacija crnogorske nacionalne manjine u Srbiji ima dužnost da ukaže na pogubnost ovakvog djelovanja pojedinaca koji vode Nacionalni savjet Crnogoraca i obavezu da pokuša da spriječi kaljanje obraza crnogorske zajednice u Srbiji.

 

Dušan Žugić,
član Predsjedništva CP zadužen za odnose sa Nacionalnom savjetom i crnogorskim udruženjima

Press služba CP
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Novi Sad, 14.12.2017.

 

КУЛТУРА

Проф. др Бранко Баљ гост НБ "Данило Киш"

07. феб 2019. КУЛТУРА

Проф. др Бранко Баљ гост НБ "Данило Киш"

Народна библиотека "Данило Киш" организује вечерас предав...

Расписан конкурс за 45. Палету младих

02. феб 2019. КУЛТУРА

Расписан конкурс за 45. Палету младих

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за најбољег м...

Вулету Журићу "Златни сунцокрет"

31. јан 2019. КУЛТУРА

Вулету Журићу "Златни сунцокрет"

Виталова књижевна награда "Златни сунцокрет" за 2018. год...

"Позови комшију у музеј"

25. јан 2019. КУЛТУРА

"Позови комшију у музеј"

Градски музеј, део Културног центра Врбаса, покренуо је в...

Отворен конкурс Фестивала поезије младих

18. јан 2019. КУЛТУРА

Отворен конкурс Фестивала поезије младих

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за младе песн...