На основу члана 1 Уговора број 401-00-459-1/2016-08 закљученог између Република Србија-Министарство трговине, туризма и телекомуникација и Регионална развојна агенција Бачка доо Нови Сад о додели бесповратних средстава, којим се одобрава суфинасирање пројекта „Регионални бренд Бачкe – Бренд Бачке 3“ (у даљем тексту Пројекат) Директор, доноси одлуку о објављивању:

КОНКУРСА ЗА ДОДЕЛУ ПРАВА НА КОРИШЋЕЊЕ ОЗНАКЕ БРЕНДА БАЧКЕ

 

  1. ЦИЉ И ПРЕДМЕТ КОНКУРСА:

Циљ конкурса о додели права на коришћење ознаке Бренда Бачке (у даљем тексту Конкурс) је промоција руралне привреде у Бачкој (економских активности у руралним срединама), те повећање продаје руралних производа и услуга без посредника.

Предмет конкурса је:

  1. брендирање производа који су резултат економских активности у руралним подручјима на територији општина и градова оснивача Регионалне развојне агенције Бачка, доделом права на коришћење Бренда Бачке - ознаке позитивног утицаја производа/услуге/активности на рурални развој.
  2. презентација одабраних производа/услуга/активности на интернет порталу.

 

  1. НАМЕНА :

Рурална економија, односно сеоска привреда је веома разноврсна и не подразумева само пољопривредну активност. Поред пољопривредника, у сеоским срединама привређују и друга лица бавећи се руралним туризмом и другим облицима руралне економије.

У циљу промоције руралног туризма и развоја руралне економије, односно сеоске привреде, Регионална развојна агенција Бачка израдила је интернет портал ( www.brendbacke.rs ) на коме су представљени производи/услуге/активности носиоца ознаке позитивног утицаја на рурални развој како би се побољшала видљивост туристичке понуде привредника из руралних крајева Бачке и тиме помогло повећање продаје њихових производа/услуга без посредника.

На поменутом интернет порталу, промовишу се они производи, произвођачи, удружења, туристичке дестинације и угоститељски објекти који својим активностима остварују позитиван утицај на развој сеоске привреде и рурални развој у целини.

Такође, представљена је ознака Бренда Бачке, којом ће бити означени овакви производи/услуге/активности како би потрошачи и туристи знали да управо куповином тих производа могу дати свој допринос развоју руралног туризма и економије бачких села. На тај начин желимо да развијемо регионални производ/услугу из руралних подручја нашег региона.

Кроз трећу фазу пројекта „Регионални бренд Бачке – Бренд Бачке 3“, сви корисници имаће прилику да се представе на једној од предстојећих манифестација у Бачкој, као и да присуствују обукама из области маркетинга и брендирања и из области стандарда неопходних за пословање.

Који производи ће бити означени као они са позитивним утицајем на рурални развој и као такви добити право да користе ознаку регионалног производа/услуге из Бачке одлучиће Конкурсна комисија на основу Правилника о додели права на коришћење ознаке Бренда Бачке који прати овај Конкурс.

  1. КОРИСНИЦИ ОЗНАКЕ МОГУ БИТИ:

 

 

  1. УСЛОВИ ЗА УЧЕШЋЕ НА КОНКУРСУ

Физичка или правна лица која имају пребивалиште на територији општина и градова оснивача Регионалне развојне агенције Бачка (Бач, Бачка Паланка, Бачки Петровац, Беочин, Жабаљ, Тител, Србобран, Врбас, Кула, Сремски Карловци, Бечеј, Нови Сад, Темерин, Апатин, Сомбор и Оџаци) са седиштем у руралном подручју и/или који своје пословне активности реализују у руралним крајевима.

За физичка лица:

1 Правилник о одређивању послова који се сматрају старим и уметничким занатима, односно пословима домаће радиности, начину сертификовања истих и вођењу посебне евиденције издатих сертификата, „Сл. гласник РС“, бр. 56/2012

 

За правна лица:

 

  1. ВРЕМЕНСКИ ОКВИР КОНКУРСА: Конкурс је отворен закључно са 7.2018. године.

 

  1. ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЈА:

 

  1. Електронски попуњен образац пријаве са обавезним потписом, а за правна лица и печатом подносиоца,
  2. Фотокопија личне карте или очитана чипована лична карта за физичко лице или овлашћеног лица у правном лицу, 
  3. Фотокопија извода из Регистра пољопривредних газдинстава за 2018. годину, које издаје Управа за трезор (прва страна извода РПГ са основним подацима и друга страна извода са подацима о површинама и производњи),
  4. За регистровано сеоско-туристичка домаћинства потребно је доставити фотокопију Решења о категоризацији које издаје надлежна управа јединице локалне самоуправе на чијој територији је домаћинство регистровано,
  5. За правна лица фотокопија извода из Агенције за привредне регистре и потврде о пореском идентификационом броју
  6. За земљорадничке задруге фотокопија извода из Регистра пољопривредних газдинстава које издаје Управа за трезор (прва страна извода РПГ са основним подацима и друга страна извода са подацима о површинама и производњом) за најмање 5 задругара који су уписани у Регистар у складу са Правилником и налазе се у активном статусу.
  7. Сви учесници Конкурса било да су физичка или правна лица морају имати пребивалиште/седиште на територији општина и градова оснивача Регионалне развојне агенције Бачка (Бач, Бачка Паланка, Бачки Петровац, Беочин, Жабаљ, Тител, Србобран, Врбас, Кула, Сремски Карловци, Бечеј, Нови Сад, Темерин, Апатин, Сомбор и Оџаци)
  8. Сви учесници Конкурса било да су физичка или правна лица а ако је активност којом конкуришу производња хране дужни су да доставе фотокопију Решења Управе за ветерину Министарства пољопривреде и заштите животне средине о одобреном објекту за производњу.

 

  1. ПОСТУПАК ДОНОШЕЊА ОДЛУКЕ:

Директор Решењем образује Комисију за разматрање пријава на Конкурс. 

Комисија има обавезу да по затварању Конкурса разматра пријаве и о томе сачини Записник на основу критеријума утврђених Правилником.

Одлуку о додели ознаке доноси Директор на основу Записника Комисије. Агенција задржава право да од подносиоца пријаве затражи додатну документацију и да овлашћено лице Агенције изврши контролу реализације предмета уговора.

Критеријуми, систем бодовања и друга питања од значаја за реализацију Конкурса регулисана су Правилником о додели права на коришћење ознаке Бренда Бачке.

Неблаговременe пријаве неће се узети у разматрање.

Конкурсна документација се не враћа.

 

  1. ВРЕМЕ ЗАКЉУЧЕЊА УГОВОРА

Време закључења уговора је 30 дана од дана доношења Одлуке о додели права на коришћење ознаке Бренда Бачке.

 

  1. УСЛОВИ КОРИШЋЕЊА ОЗНАКЕ

Коришћење ознаке позитивног утицаја на рурални развој и Бренда Бачке дефинисано је Уговором који се закључује између корисника и издаваоца ознаке - Регионалне развојне агенције Бачка доо Нови Сад, након реализације Конкурса.

 

  1. НАЧИН ДОСТАВЉАЊА ПРИЈАВА

Пријаве са потребном документацијом доставити поштом на адресу: Регионална развојна агенција Бачка, Булевар Михајла Пупина 20/II, 21000 Нови Сад, са назнакoм Конкурс за доделу  права на коришћење ознаке Бренда Бачке”.

 

Пријаве које до 31.7.2018. године НЕ ПРИСТИГНУ на наведену адресу неће бити узете у разматрање.

 

  1. КОНТАКТ ЗА ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Додатне информације се могу добити путем емаил-а: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

  1. ИНФОРМАЦИЈЕ О ПРЕУЗИМАЊУ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ

Текст конкурса, образац пријаве и правилник се могу преузети на веб страници Агенције  www.rda-backa.rs и на веб страници Бренда Бачке  www.brendbacke.rs

 

 

РЕГИОНАЛНА РАЗВОЈНА АГЕНЦИЈА БАЧКА
ДИРЕКТОР Немања Старовић 

 

Дана: 25. јуна 2018. године Нови Сад