VrucinaЗа успешно излажење на крај са високим температурама, лекари саветују грађанима да се придржавају упутстава о начину исхране, одговарајућем уносу воде и напитака, заштити од спољних утицаја и дозираној физичкој активности. Стручњаци указују да је неопходно да се више одмарају они који спадају у групу осетљиве популације - деца, омладина, труднице, дојиље, стари, оболели од хроничних болести, реконвалесценти, особе које се баве тешких физичким пословима и они чији је посао везан за рад на отвореном. Грађанима се препоручује да узимају редовне оброке - обавезан доручак, лаган ручак, лагана вечера и две дневне ужине. Неопходан је и унос млека или млечних производа, термички добро обрађеног меса, и свежег воћа и поврћа.
    Изузетно је важно пити довољно течности а организму тада највише прија и помаже вода. Код високих температура одрасле здраве особе треба да уносе осам до десет чаша воде на дан, а они који се баве физичким активностима овој количини треба да додају од једне до три чаше воде за сваки сат активности. Осим воде, добар избор су и млеко и воћни сокови, а истовремено треба смањити унос кофеинских напитака и алкохолних пића јер делују као диуретици, односно условљавају додатни губитак воде. Уколико се користи флаширана минерална вода препоручује се негазирана и умерено хладна. Особама старијим од 65 година, саветује се да често пију течност без обзира на то да ли су жедне јер организам старих људи има смањене резерве воде због смањеног осећаја жеђи.
    Заштита од спољних утицаја у боравишном простору подразумева редовно одржавање личне хигијене - туширање - купање млаком водом пре одласка на спавање, након доласка са посла, из града, места за рекреацију; свакодневно одржавање тоалете гениталија, пазуха, ногу, лица, прање зуба. Препоручује се редовно проветравање просторија, употреба завеса на прозорима, подешавање рада клима уређаја тако да разлика у температури између спољне средине и средине у којој се борави не буде већа од седам до десет степени. На отвореном простору препоручује се ношење одеће од природних материјала, удобна обућа, жаштита шеширом или качкетом, заштита коже одговарајућим козметичким препаратима, нарочито током сунчања, које се не препоручује у периоду између 11 и 16 сати.
    Лекари препоручују да се не претерује са физичким напрезањем, вежбањем и дугим ходањем, као и да се на починак иде пре поноћи, јер тада сан крепи уморан огранизам, регенерише ткива и чини да је особа сутрадан потпуно одморна и мање нервозна.

КУЛТУРА

Слике Јелене Булајић у МСУ Војводине

21. сеп 2019. КУЛТУРА

Слике Јелене Булајић у МСУ Војводине

У Музеју савремене уметности Војводине синоћ је отворена ...

У Ликовној галерији од четвртка излажу деца

17. сеп 2019. КУЛТУРА

У Ликовној галерији од четвртка излажу деца

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у ч...

Књига Горана Лабудовића донела признање и издавачу

16. сеп 2019. КУЛТУРА

Књига Горана Лабудовића донела признање и издавачу

Недавно награђени роман Горана Лабудовића Шарла ''Ветрушк...

Велики успех младих гуслара из Врбаса

02. сеп 2019. КУЛТУРА

Велики успех младих гуслара из Врбаса

Чланови Школе гусала "Вук Мандушић" имали су запажен наст...

Изложба минијатура Мирка Ћирића

13. авг 2019. КУЛТУРА

Изложба минијатура Мирка Ћирића

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у ч...