Заказане две књижевне вечери у НБ "Данило Киш"

Народна библиотека "Данило Киш" заказала је за наредне дане две књижевне вечери. Прво ће се у среду, 24. октобра, љубитељима поезије представити Сунчица Радуловић Торбица, са својом збирком песама "Николајевски ноктурно", коју је објавила Издавачка кућа "Прометеј". О овој збирци, уз ауторку, говориће и књижевник Мирослав Алексић.

"Као да је прескочила прве своје књиге, као да је чекала да у свом искуству, у дару за ослушкивање била свог унутрашњег поја, пронађе страсну унутрашњост језичке имагинације, Сунчица Радуловић Торбица је стигла, ево, пред свог читаоца, да нађе меру дара, у трагању за вечним тренутком који „измиче на дужину стрпљења“. А та дужина њеног песничког стрпљења нам је донела зреле плодове у облику саме моћи ове песникиње да направи господствену и до усијања утишану, фину плазму језика, којом узима отиске божанских стања и збивања којим на мотивском плану обилују ове песме. У распону од љубавних до родољубивих песама, не јењава однегована способност и префињена знатижеља језика да не жури да се лати теме, а да притом нема неку несвесну и ненамерну самосвест о својој моћи, да се не лиши тихе мере и рада на свом семантичком шапату, који лишава пој бижутеријског сјаја песничког говора. Отуда и осећај да се до овакве, мада ево прве књиге, расте. Са висине тог прага стиже нам зрели песнички глас Сунчице Радуловић Торбице", записао је о "Николајевском ноктурну" и поезији Сунчице Радуловић Торбице рецензент књиге, песник Благоје Баковић.

Осам дана касније, у четвртак, 01. новембра, у Народној библиотеци "Данило Киш" биће уприличено и књижевно вече Мирјане Бобић Мојсиловић.

Иначе, ова установа саопштила је да је из штампе управо изашла књига "Културни живот Врбаса у огледалу завичајне штампе" (Библиографија 1872-1944), ауторке Марије Орбовић. "Како је у наслову наговештено, ауторкин циљ био је да изложи историју штампарства и издаваштва и да кроз анализу написа у публикацијама, пружи увид у културни живот највећег места у средњој Бачкој у раздобљу од седам деценија", написано је у рецензији др Бранка Бешлина. Издавач књиге је Народна библиотека "Данило Киш".


Такође, Народна билиотека је организовала и промоцију књиге "Знам шта тражим" Маргите Баштинац. Ова књига, по први пут на српском језику, "описује чувено ходочашће у Сантијаго де Компостелу, вековни пут Светог Јакова, познатији као Ел Камино де Сантијаго". "Ово је забаван, узбудљив, духовит и духован путопис, који будућим трагачима може послужити и као водич, а онима који се неће одважити на Пут, приближити га и донети им утисак као да су и сами ходали", речено је, између осталог, о књизи. Пре него што је своје утиске и успомене преточила у књигу, Баштинац је овим путем ходочастила четири пута. "Књигом сам поделила своју импресију о том прелепом ходочашћу, на које сам кренула сасвим неспремна, као и о свим духовним и другим богатствима са којим сам се срела. Иначе, у католичанству постоје три велика ходочашћа. Често се каже да се ходочасти у Јерусалим како би се нашао Исус, у Рим да би се нашао папа, а у Сантјаго се ходочасти како би пронашао себе", рекла је Баштинац.