Заказане две књижевне вечери у НБ "Данило Киш"

Народна библиотека "Данило Киш" заказала је за наредне дане две књижевне вечери. Прво ће се у среду, 24. октобра, љубитељима поезије представити Сунчица Радуловић Торбица, са својом збирком песама "Николајевски ноктурно", коју је објавила Издавачка кућа "Прометеј". О овој збирци, уз ауторку, говориће и књижевник Мирослав Алексић.

"Као да је прескочила прве своје књиге, као да је чекала да у свом искуству, у дару за ослушкивање била свог унутрашњег поја, пронађе страсну унутрашњост језичке имагинације, Сунчица Радуловић Торбица је стигла, ево, пред свог читаоца, да нађе меру дара, у трагању за вечним тренутком који „измиче на дужину стрпљења“. А та дужина њеног песничког стрпљења нам је донела зреле плодове у облику саме моћи ове песникиње да направи господствену и до усијања утишану, фину плазму језика, којом узима отиске божанских стања и збивања којим на мотивском плану обилују ове песме. У распону од љубавних до родољубивих песама, не јењава однегована способност и префињена знатижеља језика да не жури да се лати теме, а да притом нема неку несвесну и ненамерну самосвест о својој моћи, да се не лиши тихе мере и рада на свом семантичком шапату, који лишава пој бижутеријског сјаја песничког говора. Отуда и осећај да се до овакве, мада ево прве књиге, расте. Са висине тог прага стиже нам зрели песнички глас Сунчице Радуловић Торбице", записао је о "Николајевском ноктурну" и поезији Сунчице Радуловић Торбице рецензент књиге, песник Благоје Баковић.

Осам дана касније, у четвртак, 01. новембра, у Народној библиотеци "Данило Киш" биће уприличено и књижевно вече Мирјане Бобић Мојсиловић.

Иначе, ова установа саопштила је да је из штампе управо изашла књига "Културни живот Врбаса у огледалу завичајне штампе" (Библиографија 1872-1944), ауторке Марије Орбовић. "Како је у наслову наговештено, ауторкин циљ био је да изложи историју штампарства и издаваштва и да кроз анализу написа у публикацијама, пружи увид у културни живот највећег места у средњој Бачкој у раздобљу од седам деценија", написано је у рецензији др Бранка Бешлина. Издавач књиге је Народна библиотека "Данило Киш".


Такође, Народна билиотека је организовала и промоцију књиге "Знам шта тражим" Маргите Баштинац. Ова књига, по први пут на српском језику, "описује чувено ходочашће у Сантијаго де Компостелу, вековни пут Светог Јакова, познатији као Ел Камино де Сантијаго". "Ово је забаван, узбудљив, духовит и духован путопис, који будућим трагачима може послужити и као водич, а онима који се неће одважити на Пут, приближити га и донети им утисак као да су и сами ходали", речено је, између осталог, о књизи. Пре него што је своје утиске и успомене преточила у књигу, Баштинац је овим путем ходочастила четири пута. "Књигом сам поделила своју импресију о том прелепом ходочашћу, на које сам кренула сасвим неспремна, као и о свим духовним и другим богатствима са којим сам се срела. Иначе, у католичанству постоје три велика ходочашћа. Често се каже да се ходочасти у Јерусалим како би се нашао Исус, у Рим да би се нашао папа, а у Сантјаго се ходочасти како би пронашао себе", рекла је Баштинац.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"