Министар Антић посетио Врбас

Општина Врбас имаће сваку врсту подршке у свим пројектима везаним за област енергетске ефикасности, јер је то заслужила својим ангажовањем и радом, истакао је данас приликом посете Врбасу Александар Антић, министар рударства и енергетике у Влади Србије.

Антић се састао са представницима Привременог органа, Миланом Глушцем и Марјаном Мараш, председником и чланицом ПО, као и са стручњацима Канцеларије за енергетски менаџмент, тела заслужног за у јавности прихваћену оцену да је општина Врбас најдаље отишла на пољу енергетске ефикасности међу општинама у Србији.

"Општина Врбас има одличну сарадњу са Министарством рударства и енергетике и то најбоље потврђује недавно потписани уговор, уз подршку Владе Швајцарске, за извођење пројеката унапређења енергетске ефикансости у четири школе и четири вртића у нашој општини, за шта смо добили донацију вредну 1,6 милиона франака. Имамо најбољу Канцеларију за енергетски менаџмент у Србији, власници смо сертификата 50001, који има мало општина у Европи, и циљ нам је да и у будућности задржимо лидерску позицију у овој области. Очекујем и даљу подршку министра Антића и прижељкујем још интезивнију сарадњу", рекао је на почетку сусрета Милан Глушац, председник Привременог органа.

Марјана Мараш, чланица ПО, оценила је да је Канцеларија за енергетски менаџмент пример добре праксе у Србији и искуства која су стечена кроз њен рад, данас се често користе и у другим општинама. "Имамо Стратегију енергетског развоја и Акциони план и ови документи усвојени су једногласно у локалном парламенту, што потврђује колективну свест о важности деловања у овој области, и то нас чини поносним. Они што је добро мора се неговати и желимо додатно развијати енергетски менаџмент, на општу добит свих грађана", рекла је Мараш.

Министар Антић није крио задовољство због резултата које постиже КЕМ и јавно је истакао да је општина Врбас "без дилеме најбоља међу свим локалним самоуправама у Србији када је у питању укупна енергетска политика, енергетски менаџмент и енергетска ефикасност".

"Честитам свим људима који су део тог процеса и тима, а пре свега онима који су то изнели кроз свој рад. Знам да су посвећеност и ентузијазам ствари које могу да промене ситуацију у малим срединама, они дају резултате који се могу видети брзо. То је ваша привилегија када радите у локалним самоуправама. То у Влади није случај, резултати се виде тек након дужег периода, јер су и мере такве. То треба да вам да енергију за даље кораке. Због свега, имате апсолутну подршку министарства које водим за све што радите. У Србији јача свест о потреби да водимо дугорочну енергетску политику и људи препознају када се посао ради добро, и поред свих разлика. То што сте све радили са општим консензусом, заједно, доказ је да сте радили квалитетно. Квалитет је био пресудан и када сте добијали подршку других институција и фондова, као што је био случај са Владом Швајцарске, и био сам срећан када смо оцењивали пројекте који заслужују подршку. Донацију вам нико није поклонио, ви сте је заслужили. Врата Министарства рударства и енергетике су вам увек широм отворена", рекао је Антић.

О енергетској политици локалне самоуправе, озваниченој у Стратегији енергетског развоја, континуитету у деловању у овој области без обзира на промене у вођењу општине, као и о акционим плановима потребним за реализацију ове политике, говорио је Горан Пејовић, бивши члан Општинског већа задужен за енергетику. Рад Канцеларије за енергетски менаџмент представио је Никола Вујовић, стручни сарадник за енергетски менаџмент у КЕМ.

Министар Антић посетио је током боравка у Врбасу и Основну школу "20. октобар", а затим и један објекат у центру града који поседује енергетски пасош.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"