Оснивана Фондација за чист канал

У Врбасу је данас озваничено оснивање Фондације за чист канал, еколошког фонда који има за циљ враћање људи на обале Великог бачког канала, након чишћења овог водотока. Иницијативу за оснивање фондације покренула је Индустрија меса „Carnex“, а реализована је у сарадњи са Еколошким покретом Врбаса и Асоцијацијом за развој Врбаса.
    Према речима Ратка Ђурђевца, председника ЕП Врбаса, а од данас и за председника Управног одбора Фондације за чист канал, „новац прикупљен кроз фонд ће се користити за уређење обала канала, изградњу спортских и рекреативних садржаја који би требало да привуку људе да више времена проведу крај воде, и истовремено да посвете више пажње очувању чисте животне средине“.
    Поред Ђурђевца, у УО Фондације за чист канал су именовани и Татјана Глушац из Еколошког покрета, Сергеј Вујачић и Горан Калуђеровић из Асоцијације за развој Врбаса, и Хју Мекрејнолдс, генерални директор АД „Carnex“. Оснивању фондације присуствовали су и председници општина Кула и Србобран, Светозар Буквић и Бранко Гајин, члан Општинског већа СО Врбас Александар Бабић, као и директори врбаске и црвеначке шећеране.
    „Управни одбор наше компаније је донео одлуку да иницира и финансијски помогне оснивање фондације јер као друштвено одговорна компанија желимо да активно учествујемо у прикупљању средстава која ће бити искоришћена за исправљање грешака које смо правили у претходних неколико деценија. Очекујем да ће наша одлука утицати и на друге привредне субјекте и остале институције да се укључе у рад овог фонда», рекао је Јово Шћепановић, заменик генералног директора „Carnex“-a.
    Сви учесници овог састанка су се сложили да се приближава моменат када ће проблем Великог бачког канала бити решен, али и да треба још много труда уложити како би се пројекат ревитализације канала спровео.
    Према речима Бранка Гајина, председника општине Србобран, ситуација у србобранском делу Великог бачког канала приметно се поправила. „Први пут после двадесетак година на каналу у Србобрану се у новембру, када су кампања прераде репе у шећеранама у Врбасу и Црвенки на врхунцу, могла пецати риба и то је добар знак. Али имамо и информације да поједини загађивачи и даље без икакве контроле испуштају отпадне воде у канал. Наравно да подржавам оснивање фондације, али сматрам да би прво морали појачати притисак на све институције које су укључене у решавање проблема загађења канала, како би се убрзао поступак његове ревитализације“, рекао је Бранко Гајин.
    Према речима Ратка Ђурђевца, иако је пројекат чишћења Великог бачког канала још увек само на папиру, треба мислити унапред и кренути са уређивањем обале у делу канала узводно од преводнице у Врбасу који није загађен. „Ми смо већ припремили пројекат који планирамо да реализујемо у близини преводнице. На Шлајзу у Врбасу планирамо уређење и проширивање постојеће плаже, изградњу бунгалова и кампа, платморфи на води, неколико спортских терена, дечјег игралишта и других садржаја. Надамо се да ће то бити прва реализована идеја наше фондације, а касније када дође до чишћења канала, планирамо да учествујемо и у уређењу обале кроз сам град“, рекао је Ђурђевац.

КУЛТУРА

Песникиња Џенет Сатерленд гошћа НБ "Данило Киш"

12. сеп 2018. КУЛТУРА

Песникиња Џенет Сатерленд гошћа НБ "Данило Киш"

Народна библиотека "Данило Киш" организоваће у петак, 14...

Програм "Врбас у гостима" у Крагујевцу

12. сеп 2018. КУЛТУРА

Програм "Врбас у гостима" у Крагујевцу

У Народној библиотеци "Вук Караџић" у Крагујевцу организо...

Слике Светислава Шљукића у Ликовној галерији КЦВ

12. сеп 2018. КУЛТУРА

Слике Светислава Шљукића у Ликовној галерији КЦВ

Поводом обележавања 50 година рада, Ликовна галерија Култ...

Изложба "Над небесјем душе" Милорада Бубање

03. сеп 2018. КУЛТУРА

Изложба "Над небесјем душе" Милорада Бубање

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у у...

Млади гуслар Ђорђе Павловић вицешампион Србије

27. авг 2018. КУЛТУРА

Млади гуслар Ђорђе Павловић вицешампион Србије

Чланови Школе гусала Културно-уметничког друштва "Вук Ман...