Саопштење ОО СПС

Суд за ратне злочине УН је установио да покојни председник Србије Слободан Милошевић није одговоран за ратне злочине почињене у Босни током рата 1992-95. године. Судије су установиле да Слободан Милошевић није био део „удруженог криминалног деловања“ за жртвовање Муслимана и Хрвата. 

До крајњих граница својих физичких могућности Слободан Милошевић се борио да одбрани Србију од колективне одговорности, да историју бивше Југославије не пише канцеларија тужиоца Међународног кривичног суда у Хагу и да свету каже историјску истину о дешавањима на овим просторима.

У томе га је спречила смрт у притворској јединици у Шевенингену у Холандији. Смрт за коју свакако постоји објективна одговорност и која се може тумачити на више начина па као и стихијски планирано убиство.

Министар спољних послова и лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић оценио је да је Хашки трибунал пресудом бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу признао да нема кривице Србије у геноциду и ратним злочинима у рату у БиХ 1992-95.

„Нема кривице Милошевића, СР Југославије и Србије, срушене су лажи о геноциду и ратним злочинима које су биле основ за кажњавање Србије и српског народа. Сигуран сам да ће кад тад доћи време за признање, као и у случају Ирака, да је Србија била нападана на основу лажних и погрешних оптужби. Свесно или несвесно, Хашки суд је овом пресудом то већ учинио“.

Коментаришући писање појединих медија да је Милошевић постхумно ослобођен оптужби за злочиначко удруживање током рата у Босни и Херцеговини, Дачић је оценио да је очигледно да Хашком суду није одговарало да се суђење Милошевићу заврши, јер би вероватно био ослобођен оптужби, као што је то учињено у пресуди Радовану Караџићу десет година после његове смрти.

„Исто тако, западним политичарима не одговара да се данас о томе много говори и пише, и зато се пет месеци након пресуде Караџићу о томе ћутало. Србија неће да ћути“, рекао је Дачић.

На крају, судско веће у Караџићевом процесу дошло је до сазнања представљеног у параграфу 3460, страна 1303, да нема довољно доказа да је Слободан Милошевић био део заједничког криминалног подухвата.

Дакле, Слободан Милошевић није крив.

ПРЕДСЕДНИК ОО СПС ВРБАС
Марјана Мараш

 

КУЛТУРА

Изложба о ромској култури увод у "Панонски вашар"

21. сеп 2018. КУЛТУРА

Изложба о ромској култури увод у "Панонски вашар"

Отварањем изложбе посвећене културном наслеђу, обичајима ...

Песникиња Џенет Сатерленд гошћа НБ "Данило Киш"

12. сеп 2018. КУЛТУРА

Песникиња Џенет Сатерленд гошћа НБ "Данило Киш"

Народна библиотека "Данило Киш" организоваће у петак, 14...

Програм "Врбас у гостима" у Крагујевцу

12. сеп 2018. КУЛТУРА

Програм "Врбас у гостима" у Крагујевцу

У Народној библиотеци "Вук Караџић" у Крагујевцу организо...

Слике Светислава Шљукића у Ликовној галерији КЦВ

12. сеп 2018. КУЛТУРА

Слике Светислава Шљукића у Ликовној галерији КЦВ

Поводом обележавања 50 година рада, Ликовна галерија Култ...

Изложба "Над небесјем душе" Милорада Бубање

03. сеп 2018. КУЛТУРА

Изложба "Над небесјем душе" Милорада Бубање

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у у...