Саопштење ОО СПС

Суд за ратне злочине УН је установио да покојни председник Србије Слободан Милошевић није одговоран за ратне злочине почињене у Босни током рата 1992-95. године. Судије су установиле да Слободан Милошевић није био део „удруженог криминалног деловања“ за жртвовање Муслимана и Хрвата. 

До крајњих граница својих физичких могућности Слободан Милошевић се борио да одбрани Србију од колективне одговорности, да историју бивше Југославије не пише канцеларија тужиоца Међународног кривичног суда у Хагу и да свету каже историјску истину о дешавањима на овим просторима.

У томе га је спречила смрт у притворској јединици у Шевенингену у Холандији. Смрт за коју свакако постоји објективна одговорност и која се може тумачити на више начина па као и стихијски планирано убиство.

Министар спољних послова и лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић оценио је да је Хашки трибунал пресудом бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу признао да нема кривице Србије у геноциду и ратним злочинима у рату у БиХ 1992-95.

„Нема кривице Милошевића, СР Југославије и Србије, срушене су лажи о геноциду и ратним злочинима које су биле основ за кажњавање Србије и српског народа. Сигуран сам да ће кад тад доћи време за признање, као и у случају Ирака, да је Србија била нападана на основу лажних и погрешних оптужби. Свесно или несвесно, Хашки суд је овом пресудом то већ учинио“.

Коментаришући писање појединих медија да је Милошевић постхумно ослобођен оптужби за злочиначко удруживање током рата у Босни и Херцеговини, Дачић је оценио да је очигледно да Хашком суду није одговарало да се суђење Милошевићу заврши, јер би вероватно био ослобођен оптужби, као што је то учињено у пресуди Радовану Караџићу десет година после његове смрти.

„Исто тако, западним политичарима не одговара да се данас о томе много говори и пише, и зато се пет месеци након пресуде Караџићу о томе ћутало. Србија неће да ћути“, рекао је Дачић.

На крају, судско веће у Караџићевом процесу дошло је до сазнања представљеног у параграфу 3460, страна 1303, да нема довољно доказа да је Слободан Милошевић био део заједничког криминалног подухвата.

Дакле, Слободан Милошевић није крив.

ПРЕДСЕДНИК ОО СПС ВРБАС
Марјана Мараш

 

КУЛТУРА

Завршен Равно Село филм фестивал

26. јун 2018. КУЛТУРА

Завршен Равно Село филм фестивал

Други Равно Село филм фестивал завршен је синоћ пројекциј...

Скулптуре Новака Јововића у Нашој галерији

25. јун 2018. КУЛТУРА

Скулптуре Новака Јововића у Нашој галерији

У Нашој галерији Удружења ликовних уметника Врбаса отворе...

Почео II Равно Село филм фестивал

24. јун 2018. КУЛТУРА

Почео II Равно Село филм фестивал

Пројекцијом руског филма "Лед" и певачким наступима Лазар...

Културно лето Змајево

21. јун 2018. КУЛТУРА

Културно лето Змајево

Змајево ће овог лета по четврти пут бити домаћин велике к...

Дунавска соната зове младе музичаре

06. јун 2018. КУЛТУРА

Дунавска соната зове младе музичаре

Фестивал класичне музике на отвореном Дунавска соната поз...