Давних дана се догодио стравичан злочин у Доминиканској Републици када је диктатор Рафаел Трухиљо (шп. Rafael Trujillo) убио сестре Мирабал Минерву, Патриу и Мариу Тересу (шп. hermanas Mirabal – Patria, Minerva, Maria Teresa y Dede) које су представљале симбол отпора тадашњем режиму. Тај злочин се догодио 25. новембра 1960. године и био је почетак краја диктатуре Рафаела Трухиља.

Након тога 1999. године  УН резолуција 54/134 службено је потврдила 25. новембар као међународни дан борбе против насиља над женама. Све то временом израста у глобалну кампању „16 дана активизма против насиља над женама“ 16 дана активизма против насиља над женама је глобална, светска кампања која се обележава у преко 100 држава света и коју обележава преко 1,700 организација. Кампања почиње 25. новембра и завршава се 10. децембра и обухвата четири важна међународна датума која  повезују жене, насиље и људска права.

Поводом „16 дана активизма против насиља над женама“ Форум жена СПС Врбас је организовао трибину „Насиље је кривично дело “. Трибина је одржана 04. децембра у  препуној сали ОО СПС Врбас. Трибина је обухватала дискусију о новом Закону о спречавању насиља у породици који је представила Соња Премовић и у који је имплементиран и амандман народне посланице Марјане Мараш који предвиђа да поред надлежних органа у спречавању насиља у породици буду укључена и тела за родну равноправност на нивоу локалних самоуправа.

Овом приликом се захваљујемо нашим предавачима Нади Батрићевић директорици Центра за социјални рад у Врбасу која је причала о улози Центра у спречавању насиља у породици, инспекторима ПС Врбас Милани Жилић и Стефани Алексић које су изнеле статистичке податке везане за насиље у породици у овој години и прим.мр.сц.мед Бранислави Станимиров која је представила хронологију женских права.

Захваљујемо се свим гостима и учесницама на трибини.
Насиље је кривично дело.

Председница Форума жена СПС Врбас
                                           Мила Сузић

КУЛТУРА

Отворена изложба слика Милијане Радовановић

19. мар 2018. КУЛТУРА

Отворена изложба слика Милијане Радовановић

На изложби под називом "Време тече" отвореној у Нашој гал...

Изложба слика "Није све тако црно" Душана Савковића

16. мар 2018. КУЛТУРА

Изложба слика "Није све тако црно" Душана Савковића

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса у уторак, 20...

Фото конкурс: Музеј и конекција

14. мар 2018. КУЛТУРА

Фото конкурс: Музеј и конекција

У оквиру Mанифестације "Музеји за 10", која се одржава од...

Изложба слика Милијане Радовановић

12. мар 2018. КУЛТУРА

Изложба слика Милијане Радовановић

У Галерији Удружења ликовних уметника Врбаса у четвртак, ...

Књижевно вече Благоја Баковића

06. мар 2018. КУЛТУРА

Књижевно вече Благоја Баковића

Православна црквена општина Врбас организовала је синоћ к...