Саопштење ОО СПС

Давних дана се догодио стравичан злочин у Доминиканској Републици када је диктатор Рафаел Трухиљо (шп. Rafael Trujillo) убио сестре Мирабал Минерву, Патриу и Мариу Тересу (шп. hermanas Mirabal – Patria, Minerva, Maria Teresa y Dede) које су представљале симбол отпора тадашњем режиму. Тај злочин се догодио 25. новембра 1960. године и био је почетак краја диктатуре Рафаела Трухиља.

Након тога 1999. године  УН резолуција 54/134 службено је потврдила 25. новембар као међународни дан борбе против насиља над женама. Све то временом израста у глобалну кампању „16 дана активизма против насиља над женама“ 16 дана активизма против насиља над женама је глобална, светска кампања која се обележава у преко 100 држава света и коју обележава преко 1,700 организација. Кампања почиње 25. новембра и завршава се 10. децембра и обухвата четири важна међународна датума која  повезују жене, насиље и људска права.

Поводом „16 дана активизма против насиља над женама“ Форум жена СПС Врбас је организовао трибину „Насиље је кривично дело “. Трибина је одржана 04. децембра у  препуној сали ОО СПС Врбас. Трибина је обухватала дискусију о новом Закону о спречавању насиља у породици који је представила Соња Премовић и у који је имплементиран и амандман народне посланице Марјане Мараш који предвиђа да поред надлежних органа у спречавању насиља у породици буду укључена и тела за родну равноправност на нивоу локалних самоуправа.

Овом приликом се захваљујемо нашим предавачима Нади Батрићевић директорици Центра за социјални рад у Врбасу која је причала о улози Центра у спречавању насиља у породици, инспекторима ПС Врбас Милани Жилић и Стефани Алексић које су изнеле статистичке податке везане за насиље у породици у овој години и прим.мр.сц.мед Бранислави Станимиров која је представила хронологију женских права.

Захваљујемо се свим гостима и учесницама на трибини.
Насиље је кривично дело.

Председница Форума жена СПС Врбас
                                           Мила Сузић

КУЛТУРА

Књижевно вече Мухарема Баздуља у библиотеци у Бачком Добром Пољу

10. дец 2018. КУЛТУРА

Књижевно вече Мухарема Баздуља у библиотеци у Бачком Добром Пољу

Новинар, писац и преводилац Мухарем Баздуљ се 7. децембра...

Гуслари из Врбаса покретачи заштите певања уз гусле

04. дец 2018. КУЛТУРА

Гуслари из Врбаса покретачи заштите певања уз гусле

Унесков Међувладин комитет, на свом редовном, 13. заседањ...

Светски хитови у биоскопу "Југославија"

02. дец 2018. КУЛТУРА

Светски хитови у биоскопу "Југославија"

Биоскоп "Југославија" Културног центра Врбаса припремио ј...

Милутин Ж. Павлов први добитник награде "Небојша Деветак"

28. нов 2018. КУЛТУРА

Милутин Ж. Павлов први добитник награде "Небојша Деветак"

У знак сећања песника, главног и одговорног уредника Часо...

Представљена књига "Маги - Као да је била некад"

23. нов 2018. КУЛТУРА

Представљена књига "Маги - Као да је била некад"

Народна библиотека "Данило Киш" организовала је синоћ про...