Саопштење Одборничке групе „Ослободимо Врбас – Доста је било“

ОПОЗИЦИЈА ПОЗИВА НА БОЈКОТ

Усвајање Одлуке о МЗ којом је владајућа већина укинула самосталност месне самоуправе у одлучивању о начину избора чланова Савета месних заједница представља грубо кршење Закона и Устава Републике Србије и ми представници опозиције у Врбасу одбијамо да пристанемо на још једне незаконите и изрежиране изборе.

Одборничка група „Ослободимо Врбас – Доста је било“ је на седници СО Врбас аргументовано, одредбама Статута општине Врбас и постојећим одлукама Уставног суда, покушала да дозове памети представнике владајуће коалиције окупљене око СНС-а и СПС-а, али партијска директива из врха републичке власти је и овога пута била јача од Устава и Закона РС.

Незаконитом одлуком је потпуно измењен изборни поступак, изабрана је Комисија за спровођење избора у коју није именован ниједан члан опозиције а дан избора је 31.12.2017. године, чиме су потпуно обесмислени избори за чланове Савета месних заједница.

Све учињено недвосмислено говори да у владајућој коалицији влада страх од слободних и фер избора, и да су апсолутна контрола изборног поступка, притисци, уцене и батинаши једини начин да опстану на власти. Ми на тај циркус не можемо никада пристати.

Одбијамо да дамо легитимитет кршењу Закона и Устава РС учешћем у монтираном изборном поступку и овом приликом позивамо све грађане општине Врбас да БОЈКОТОМ избора за чланове Савета МЗ пошаљемо јасну поруку власти да не пристајемо на диктатуру и кршење наших, Уставом загарантованих, права и слобода.

Овим путем обавештавамо јавност да смо покренули иницијативу за оцену законитости Одлуке о МЗ и Одлуке о расписивању избора и да ћемо по окончању поступка пред Уставним судом тражити расписивање слободних и фер избора за чланове Савета МЗ у складу са Законом, Статутом општине Врбас и Статутима месних заједница.

 

КУЛТУРА

Октобарски (јесењи) ликовни салон УЛУВ 2018

17. окт 2018. КУЛТУРА

Октобарски (јесењи) ликовни салон УЛУВ 2018

И ове године традиционално, а поводом манифестација за Да...

Веселину Милићевићу награда на фестивалу "Булка"

17. окт 2018. КУЛТУРА

Веселину Милићевићу награда на фестивалу "Булка"

Веселин Милићевић, песник за децу, сатиричар и афористича...

Градски музеј Врбас на Google Arts and Culture

16. окт 2018. КУЛТУРА

Градски музеј Врбас на Google Arts and Culture

Одлуком Министарства културе и информисања Владе Републик...

Отворена изложба о српском школству у Градском музеју

09. окт 2018. КУЛТУРА

Отворена изложба о српском школству у Градском музеју

У Градском музеју Врбаса данас је отворена гостујућа изло...

Конкурс за изложбе у Ликовној галерији за 2019. годину

05. окт 2018. КУЛТУРА

Конкурс за изложбе у Ликовној галерији за 2019. годину

Културни центар Врбаса расписао је конкурс за самосталне ...