Ускоро одлука о „Меполу“

Неколико десетина запослених и бивших радника Фабрике за производњу пластичне амбалаже „Мепол“ присуствовало је данас састанку на коме се расправљало о судбини овог предузећа, односно о припреми за евентулну реорганизацији фабрике или одлазак у банкрот. Ова одлука биће донета наредних дана и прослеђена Привредном суду.
  Јован Морача, стечајни управник „Мепола“, упознао је окупљене да је највећи поверилац „Мепола“, компанија „Свискорн“ која потражује више од 50 одсто укупног дуга фабрике,  понудила реорганизацију и изразила жељу да кроз наставак производње и да сви повериоци у 100 процентном износу намире своја потраживања.
  „Да би се план реорганизације усвојио требало би да се сви повериоци који су сврстани у одређене класе позитивно изјасне о плану. Најважније је да се у првој класи, где се налазе  обавезе према зарадама у полседњих годину дана и обавезе за Фонд ПИО за последње две године, добије зелено светло, како би и остале класе могле да гласају“, саопштио је Морача.
  Према пословним подацима, обавезе према запосенима су 55 милиона, а према Пореској управи око 47 милиона. Уколико овај предлог не наиђе на подршку повериоца Привредни суд ће донети решење о банкроту и приступа се продаји имовине и исплати поверилаца.
  „Обавезе у укупном износу од око 220 милиона много су веће од потенцијалне остварене суме од продаје имовине. Део имовине је оптерећен хипотеком, земљиште је у власништву државе, многе машине су застареле и ван функције, технологија је стара, тако да сумњам да би се кроз продају остварила нека цена која би могла задовољити све повериоце“, рекао је Морача.
  Адвокат Милан Милић, који је правни заступник око 150 радника који су поднели пријаве за потраживање, изнео је мишљење да је за раднике план реорганизације, уколико буде званично достављен, „боље решење за све раднике, него да предузеће оде у банкротсво, јер у том случају у највећој мери не би наплатили своја потраживања“.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"