За екологију 48 милиона

У буџету општине Врбас за 2011. годину за област заштите и унапређења животне средине предвиђено је око 48 милиона динара, или нешто мање од пет одсто укупног буџета. Према речима Александра Крунића, члана Општинског већа, средства су распоређена у шест секција.
„Једна од секција је израда планова и програма у области заштите ваздуха и атмосфере што се по први пут нашло у општинском буџету. Затим, имамо техничко и материјално опремање организација које се посредно и непосредно баве заштитом животне средине, док је највећи део средстава, око 11 милиона динара,  предвиђен за уређење јавних зелених површина. Поред тога, ту су средства за сузбијање амброзије, третирање комараца, подизање ветрозаштитних појасева, као и за оснивање трансфер станице за сепарацију отпада који се упућује на градску депонију“, рекао је Крунић.

Крунић је истакао да ће се ове године извршити ревизија Локалног еколошког акционог плана (ЛЕАП), као и да су одређена средства предвиђена за финансирање НВО организација које учествују у активностима заштите животне средине. Новина ће бити израда општинске Карте зеленила, која ће убудуће олакшати уређење јавних зелених површина и омогућити правилно и рационално управљање у овој области.

„Израда такве карте је предуслов за правилно управљање и одржавање зеленила. Када се сачини карта са свим релевантним подацима о врстама, старости и стању у којем се налазе стабла на јавним површинама, моћи ће много лакше да се планирају све акције обнављања, орезивања и одржавања“, истакао је Крунић. Новина ће бити и мерења квалитета ваздуха и висине комуналне буке, док ће пре пар година уведено мерење полена у ваздуху бити настављено и ове године.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"