Следи штедња енергије

Покрајински секретаријат за енергегетику уступио је општини Врбас софтвер за спровођење пројекта енергетске ефикасности, који подразумева праћење потрошње енергије свих директних и индиректних буџетских корисника. План је да се пројекат спроведе у првој половини ове године, а установе у којима ће се пратити потрошња енергије су објекти предшколске установе, школе, Општа болница, Дом здравља „Вељко Влаховић“, јавна предузећа и спортски центри.

Према речима Горана Пејовића, члана Општинског већа задуженог за привреду и пољопривреду, до сада је постојала нереална потрошња енергије у установама која се финансирају из општинског буџета и овим пројектом ће се постићи уштеда, што подразумева већа средства у буџету за друге намене. „У 'Водоводу' смо приметили да је велика потрошња реактивне електричне енергије, па смо као меру за уклањање тога предвидели уградњу кондензаторских батерија за компензацију реактивне енергије. Та инвестиција је била вредна 200.000 динара, док су рачуни за струју у овој радној јединици износили између 70.000 и 80.000 динара месечно. Оборили смо потрошњу и рачун за утрошак енергије био је 7.000 динара, тако да се ова инвестиција исплатила у року од три месеца. На годишњем нивоу уштеда је милион динара“, истакао је Пејовић.

За реализацију пројекта енергетске ефикасности део средстава ће обезбедити локална самоуправа, а део финансијских средстава се очекује од Покрајинског секретаријата за локалну самоуправу и међуопштинску сарадњу.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"