Мали акционари траже правду

Удружење мањинских акционара предузаћа АД „Змајево“ поднелo je кривичну пријаву против Димитрија Христића, Александра Христића и Благоја Христић из Новог Сада, и Здравка Гаћине из Бачког Маглића, чланова конзорцијума који је био власник овог пољопривредног предузећа до 24. новембра 2010. године, када је оно избрисано из регистра, због банкрота и стечаја. Мали акционари поднели су пријаву због, како се наводи, „злоупотребе службеног положаја, несавесног рада у привредном пословању, проузроковања стечаја, проузроковања лажног стечаја и пореске утаје“.

„Одлучили смо да поднесемо кривичну пријаву Пореској управи и Тужилаштву у Новом Саду, зато што су власници предузећа, који су то постали аукцијом код Агенције за приватизацију у пролеће 2004. године, у потпуности обезвредили фирму. Задуживали су АД 'Змајево' преко новосадске фирме 'Нови трејдинг', такође у њиховом власништву, а приносе у змајевачком добру нису имали. Пребацили су сву непокренту имовину на 'Нови трејдинг“, рекао је Веселин Мухадиновић, председник Удружења мањинских акционара АД „Змајева“, којих има 401 и поседују око 22 одсто предузећа.

Према његовим речима, акционари су преварени јер су до сада поднели 35 кривичних пријава против власника које су до затварања стечаја крајем новембра „држане у фиоци“. „Одговор на наше тужбе стигао нам је практично два дана након закључивања стачаја и наше тужбе су тиме аутоматски одбачене, јер је предузеће престало да постоји. Акционари ће поднети пријаву и против Агенције за приватизацију, јер ни она није на време реаговала због неиспуњених обавеза власника. Нису плаћене обавезе према једном повериоцу у износу од око шест милиона динара, а власници нису исплатили ни плате за 25 радника који су то право остварили преко суда“, рекао је Мухадиновић.

Међутим, Марко Христић, један од бивших власника, одбацијући све оптужбе изнете од стране мањинских акционара, сматра да се у овом случају ради о неколицини људи који и даље врше притисак на мањинске акционаре. „Вероватно имају неке користи од удруживања мањинских акционара, да ли се ради о чланарини или о нечему друго заиста не знам. Предузеће је било у банкроту готово од почетка 2010. године, избрисано је из регистра 24. новембра прошле године, тако да они немају кога и за шта сада да туже када та фирма више не постоји“, рекао је Христић и додао да је „стечај који је држава увела у фирму био јаван и транспарентан и да се за период од шест месеци нико од акционара није појавио нити пријавио било каква потраживања“. Христић је најавио да ће против Мухадиновића поднети пријаву због клевете.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"