Промовисана Архуска конвенција

У Врбасу је данас одржана промоција Архуске конвенције о доступности информација, учешћу јавности у доношењу одлука и праву на правну заштиту у питањима животне средине. Представљање модела правних аката за јединице локалне самоуправе, у Центру за физичку културу „Драго Јововић“, организовали су Организација за европску безбедност и сарадњу – Мисија у Србији, Архус центар Крагујевац, Еколошки покрет Врбаса и Скупштина општине Врбас.

 

Обраћајући се окупљеним на форуму, Оливера Зуровац Кузман, саветница за животну средину у Мисији ОЕБС у Србији, је истакла да је усвајање и уважавање архуских принципа веома важно за даљи напредак друштва у Србији. „Доступност информација из области животне средине и учешће грађана у донођењу одлука које се баве животном средином, али и њихова правна заштита, један је од стубова на којим се заснива деловање ОЕБС-а у Србији. Одељење које се бави овим питањем је део одељења за демократизацију, и улажемо напоре да управљање у области животне средине учинимо транспарентним и омогућимо грађанима што шире учешће“, рекла је Зуровац Кузман.

Председник општине Врбас др Жељко Видовић потврдио је спремност локалне самоуправе да у свом раду уважи правне акте који се односе на локалне заједнице, али је истакао да је у овом тренутку примарни циљ уређење девастиране животне средине. „Заштита животне средине је једна од најважнијих тема у општини Врбас, посебно због проблема загађености Великог бачког канала. Проглашени смо за најзагађенији град у Европи и морамо радити да то више не буде тако. Свакако да је за наше грађане важно и да се упознају са правима која им обезбеђује Архуска конвенција. Сада нам је примарно да што пре завршимо пројекте изградње канализације, централног пречистача за прераду отпадних вода и извршимо чишћење Великог бачког канала, и тако свим грађанима обезбедимо чисту животну средину“, рекао је др Жељко Видовић, председник општине Врбас.

Иначе, Архуска конвенција о доступности информација, учешћу јавности у доношењу одлука и праву на правну заштиту у питањима животне средине, је међународно-правни инструмент за заштиту животне средине. Конвенција обезбеђује доступност информација за све грађане, право грађана да учествује у доношењу одлука о животној средини, и приступ правосуђу у случају да су претходна права нарушена. Циљ документа усвојеног у данском граду Архусу 25. јуна 1998. године, је заштита права сваког појединца, садашњих и будућих генерација на живот у животној средини адекватној његовом здрављу и благостању.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"