Како смањити губитке воде

У наставку реализације пројекта „Јачање локалне самоуправе“, који спроводи немачка агенција ГИЗ у сарадњи са Јужнобачким управним округом, у ЦФК „Драго Јововић“ је данас организована радионица на којој су приказани резултати анализе стања губитка воде у општини Врбас и договорене активности на даљем одрживом управљању водама у овом делу Бачке. Предавања и презентације из ове области одржало је неколико стручњака из локалних самоуправа које су укључене пројекат, и представници ГИЗ пројекта. Миленко Радованов, руководилац РЈ „Водовод и канализација“ у ЈКП „Стандард“, изнео податке из извештаја о губицима воде у врбаском водоводу.

„Уз помоћ опреме која нам је уступљена за ове потребе, у протеклом периоду смо измерили губитке у нашем водоводу. На нивоу општине они износе 20,17 одсто, што је мање него што смо очекивали, с обзиром у каквом се стању налази наша мрежа. Када се то претвори у новчани износ долазимо до губитка од око 50.000 еура на годишњем нивоу“, рекао је Радованов. Он је истакао да проблем представља и то што се у комуналном предузећу задуженом за ову област новчана средства за водовод издвајају само када дође до неке хаварије, док се готово ништа не улаже у превентиву. „Стога је резултат од 20,17 одсто губитка воде чак и добар, посебно у поређењу са ранијим годинама, када су почеле да се раде овакве анализе и када је губитак износио и више од 30 одсто“, рекао је Радованов.

Представници ГИЗ-а потписали су уговор са представницима СО Бечеј о донирању опреме за тражење губитака воде у градском водоводу, јер су претходна мерења показала да губитак воде у овом граду износи невероватних 56 одсто.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"