Представљен ЛПУО

LPUO VrbasУ Врбасу је данас одржана јавна расправа о недавно израђеном Локалном плану за управљање отпадом, који ће се ускоро наћи пред одборницима Скупштине општине. Овај документ „уређује област управљања отпадом на нивоу општине, на прихватљив начин са аспекта животне средине, али и са аспекта финансијских могућности становништва и привредних субјеката у општини“. План дефинише област управљања отпадом у наредних десет година.

 

У изради овог документа учествовали су Међопштинска радна група за заштиту животне средине и одрживи развој јужнобачког округа, у сарадњи са НВО „Инжењери заштите животне средине“ и Јужнобачким управним округом. Локални план за управљање отпадом израђен је у оквиру пројекта „Јачање локалне самоуправе“, који спороводи Намачка агенција за техничку помоћ и сарадњу ГИЗ.

Поздрављајући промотере Локалног плана за управљање отпадом и учеснике јавне расправе, међу којима су се нашли представници Јужнобачког управног округа, ГИЗ пројекта, Факултета техничких наука, јавних предузећа, затим чланови Општинског већа и заинтересовани грађани, Драган Стијеповић, заменик председника општине Врбас, је истакао да је проблем управљања отпадом нешто са чим се општина Врбас суочава већ дуги низ година.
„Посао управаљања отпадом код нас је и даље несистематизован и неорганизован посао, и годинама у назад ништа није урађено на решавања овог проблема. Пракса налаже да се иде са планирањем активности у наредних 10 година и зато смо приступили изради Локалног плана управљања отпадом, који ће нам трансирати пут у решавању овог проблема у наредним годинама. Помоћи ће нам да аплицирамо за средства из других нивоа власти, односно других фондова, у складу са планираним активностима“, рекао је Стијеповић.

Представљајући ЛПУО за Врбас, Дарија Шајин, начелница Јужнобачког управног округа, је истакла да се ради о веома важним документима који се, пре свега, баве очувањем животне средине, али и обезбеђивањем инвестиција и отварањем нових радних места. Овај план ће обухватити свако домаћинство у општини Врбас, сваки грађанин ће бити укључен у његово спровођење, а највећи део посла ће урадити општина Врбас и Јавно комунално предузеће „Стандард“.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"