Социјално економски савет

SES VrbasПотписивањем споразума о оснивању и делокрузима и начину рада у општини Врбас данас је званично почео са радом Социјално економски савет. Споразум су потписали представници локалне самоуправе, Уније послодаваца и синдикалних организација. Према одредбама споразума, Социјално економски савет ће пратити стање и разматрати питања која се односе на положај запослених и послодаваца, како би се обезбедио развој и унапређење колетивног преговарања, подстакао, успоставио и оставарио демократски дијалог социјлних партнера о битним економским питањима на локалном нивоу. СЕС ће бавити и мирним решавањем индустријских и социјалних конфликата и предлагањем законских решења, затим пратити политику запошљавање и заштите радне и животне средине, као и здравствене и социјалне сигурности запослених.

 

Према речима Радмиле Мусић, прве председавајуће СЕС-а чији мандат траје годину дана, „овим чином успостављен је демократски дијалог свих социјалних партнера, на добробит заинтересованих страна, потписница споразума“.

Урош Клачар је истакао да оснивање СЕС-а пружа могућност да се сви конфликти решавају мирно, на корист свих страна, и да новоосновано тело треба да се бави проблемима незапослености, затим положајем радника и поштовањем закона, како би се многи проблеми предупредили.

Милојица Живковић, представник УГСН у СЕС, изразио је задовољство оснивањем СЕС-а, али и негодовање због његовог кашњења. „Одавно је постојао институционални оквир за оснивање оваквог тела, постојала је и воља синдикалних организација, али је оснивање савета изостало. Сведоци смо многих конфликата у великим предузећима, они се могу очекивати и даље због тешке економске ситуације, и у том смислу лежи значај СЕС-а, чији рад треба да кроз културу дијалога и стимулисањем институције колективног преговарања, предупреди такве појаве. Од социјално одоговрних послодаваца очекујем да буду још одговорнији, а од оних који су се показали као неодговорни, под утицајем јавности и овог савета, постану одговорни“, рекао је Живковић.

Зоран Јовић, представник Уније послодаваца, истакао је да је започет важан посао, али да је, уз дијалог, важно и стрпљење. „Сви морамо бити свесни у ком тренутку живимо, у каквом тренутку и окружењу послују компаније, и после економски тешке претходне године, ове године се могу очекивати тек мали помаци. Зато нам је потребно стрпљење, а остало ће се временом развијати“, рекао је Јовић.

Чланови СЕС-а испред локалне самоуправе су: Марјана Мараш, председница СО Врбас, Радмила Мусић, чланица Општинског већа, Марио Мажар и Мирко Копривица, помоћници председника општине. Испред Уније послодаваца у СЕС су делегирани Велибор Цветанивић, председник Општег удружења предузетника Врбас, Ђока Вујичић, директор ПД „Сава Ковачевић“, Слађана Ратковић, директорка Индустрије уља и биљних масти „Витал“, и Зоран Јовић, извршни менаџер за развој и менаџмент људским ресурсима у АД „Карнекс“. Чланови СЕС испред Савеза самосталних синдиката општине Врбас су Урош Клачар и Горан Рогановић, док Милојица Живковић и Глигорије Ћирић представљају Уједињене гранске синдикате „Независност“. За заменика председавајућег СЕС-а изабран је Урош Клачар, док је секретар СЕС-а Сандра Срдановић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"