ЕП Врбаса за бригу о води

Обележавајући Светски дан Извршни одбор Еколошког покрета Врбаса одржао је седница проширеног састава која је била посвећена проблему очувања воде као природног ресурса. Драгана Тепавчевић, председница ЕП Врбаса, истакла је да је неопходно штедети овог за живот неопходног ресурса.

„Услед климатских промена повећана је потрошња воде за 40 %. На основу расположивости природних водених ресурса Србија се налази на 47. месту од 180 земаља. На основу студија Министарства здравља најчешћи проблеми са пијаћом водом везани су за замућеност, повећану концентрацију гвожђа, мангана, арсена и нитрита. Наши водотокови се загађују индустријским и комуналним отпадним водама. У Србији се само 4 % отпадних вода третира. Загађење доспева из индустрије, а на подручју врбаске општине углавном из прехрамбене индустрије. Отпадне воде се испуштају у канал ДТД што је резултирало тиме да канал ДТД данас, на деоници од 6 км,  представља најзагађенији водоток у Европи. Имајући у виду да се вода све више загађује, потреба за њеним третирањем све је већа“, рекла је Тепавчевић и додала да су се сви загађивачи обавезали да ће у наредном периоду изградити одговарајућа постројења за пречишћавање отпадних вода, како би се могли прикључити на централно постројење за пречишћавање комуналних и индустријских отпадних вода, које је у изградњи.

На седници су вршене и припреме за пролећно уређење града поводом обележавања Дана планете Земље 22. априла. Тим поводом планира се и предавање о проблемима снабдевања водом и третирању комуналног отпада и промоција Речника заштите биља и животне средине српско-русинско-латинско-енглеског проф. др Радмиле Шовљански. Поред тога, ЕП Врбаса је са КПД „ДОК“ из Куцуре расписао и два конкурса: Еко плус и Еко минус, који ће бити отворени до 31. маја. ЕПР и ДОК позивају креативце са ових простора да литерарном, ликовном, фото и/или видео креацијом забележе, с једне стране, најлепше, најбоље, најпријатније и за очување животне средине корисне радње, односно последице (Еко плус), а, с друге стране, најружније, најгоре, најнепријатније и за очување животне средине штетне радње, односно последице (Еко минус).

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"