Удружења српско-руског пријатељства на скупу у Врбасу

Врбас и Удружење српско-руског пријатељства "Род" били су у суботу домаћини VI сусрета удружења и друштава која негују и афирмишу односе између српског и руског народа. За разлику од досадашњих скупова ове врсте, окупљању у Врбасу по први пут су присуствовала удружења српско-руског пријатељства из Црне Горе и Републике Српске.

Скуп је отворен полагањем венаца на споменик погинулим совјетским војницима на Тргу Црвене армије, чиме је обележено 70 година од ослобођења Врбаса у II светском рату. Венце су положили Ирина Гнеткова, саветница у Амбасади Русије, Мирослав Васин, потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова, др Братислав Кажић, председник општине Врбас, као и представници бројних српско-руских удружења и друштава.

Поздрављајући присутне, Ирина Гнеткова истакла је да је врбаско Удружење српско-руског пријатељства "Род" једно од активнијих удружења у Србији.

"Драго ми је што постоји велики број удружења која негују српско-руске односе. О неким удружењима у амбасади знамо много, управо захваљујући њиховом раду. Очекујем добре резултате и информације након овог сусрета. Амбасада Русије стоји на располагању колико може свим удружењима за реализацију њихових идеја", рекла је Гнеткова.

Добродошлицу свим гостима пожелео је председник општине Врбас др Братислав Кажић.

"Радује ме чињеница да је удружења која негују братске дносе са Русијом много. Лично сам се уверио у гостопримство и срдачност овог народа приликом боравка у Русији. Општина Врбас ће увек подржавати и иницирати овакве скупове", рекао је Кажић.

У великој сали Скупштине општине Врбас одржан је округли сто на ком се говорило о односима између народа Србије и Русије, а након тога на програму је био свечани програм у Гимназији "Жарко Зрењанин". Том приликом додељена су признања и захвалнице за допринос у раду и афирмисању српско-руског пријатељства, и то Љубисаву Срдановићу, Ђоки Вујићићу, Љубомиру Капоњи, Александру Хорњаку и Војисалаву Пејовићу. У име Удружења "Род" захвалнице је уручио председник Радољуб Ускоковић.

"Овим скупом обележавамо важан историјски датум и користимо прилику за унапређење сарадње друштава, као и за продубљивање пословних културних просветних И спортских веза са представницима Руске Федерације у Републици Србији”, рекао је Радољуб Ускоковић и истакао да Удружење српско-руског пријатељства "Род" има подршку бројних Врбашана.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"