Врбас слави Дан општине

Свечаном седницом Скупштине општине и доделом годишњих награда истакнутим појединцима и установама, данас је обележен 20. октобар - Дан општине Врбас.

Заседање је било прилика за рекапитулацију постигнутог у претходних годину дана, сусрет за бројним пријатељима општине Врбас, који су се одазвали позиву за прославу Дана општине, као и за доделу годишњих награда најистакнутијим појединцима и организацијама.

Лауреати награда за 2015. годину су Ђока Вујичић, један од власника ПД "Сава Ковачевић", Основна школа "Бранко Радичевић" из Савиног Села, и Слободан Елезовић, културни посленик, писац и хроничар, коме је награда додељена постхумно, одлучила је Комисија за доделу годишњих награда општине Врбас.

Уз одборнике и грађане, седници су присуствовали представници верских и националних заједница, организација бораца, Војске Србије, политичких партија, бројних организација и установа, Бохдан Кост из Амбасаде Украјине, Миодраг Канкараш из Конзулата Црне Горе у Србији, представници општина Србобран, Мали Иђош, Кула, Темерин, Беочин, Апатин, Бечеј, градова Бања Луке и Никшића.



Честитајући свим грађанима празник, председница локалног парламента Марјана Мараш изразила је задовољство што општина Врбас представља мултинационалну заједницу у којој влада толеранција, међусобно уважавање и поштовање. "Одлучни смо и истрајни у намери да Врбас постане погодно место за живот, да обезбедимо даљи развој пољопривреде, индустрије, образовања, здравства, културе, спорта и да нашој општини повратимо негдашњи сјај", рекла је на отварању свечане седнице Марјана Мараш.



Председник општине Врбас др Братислав Кажић, уз подсећање на дан ослобођења Врбаса, искористио је прилику да присутне подсети и да се ове јесени обележава 70 година од досељавања становника Црне Горе, Босне, Лике и Далмације у Врбас и околину.

"Једна од највећих демографских промена десила се пре 70 година и ми данас имамо част и задовољство што у овој општини живи 26 народа и националних заједница, у толеранцији и љубави. "Окосницу рада руководства локалне самоуправе чини тежња да подигнемо квалитет живота наших грађана и да пробамо да обезбедимо даљи развој и просперитет. Пред себе постављамо амбициозне циљеве и чинимо неопходне кораке како би их реализовали. Надам се да ће и свака друга власт чинити ово што и ми чинимо, а то је да Врбас вратимо на мапу привредних центара Србије. Највећа вредност наше општине су грађани и користим прилику да им честитам Дан општине Врбас", рекао је Кажић.



Након његовог говора емитован је филм о резултатима рада локалне самоуправе у претходној години, а затим су додељене награде.

Образлажући овогодишњи избор, Милан Глушац, заменик председника општине Врбас, истакао је да је Ђока Вујичић заслужио Награду општине Врбас као "успешни привредник, донатор, хуманиста, човек великог срца који служи на понос нашега града, наше општине и наше земље, као један од власника успешно приватизованог предузећа". "Основна школа 'Бранко Радичевић' је награђена због изузетних и највиших достигнућа и остварења из области из своје делатности - школства, што је од општег значаја за Савино Селу, локалну заједницу, Војводину и Србију. Слободан Елезовић заслужио је награду као угледни друштвени радник, уважени културни посленик и писац, човек високог моралног квалитета који је уживао велики углед, поверење и поштовање, човек који је могао да помири и сабере неистомишљенике, човек који је неговао дух толеранције и уважавања, који је унапредио културу дијалога у друштвеном и јавном животу. Због свега Комисија је донела одлуку да се Елезовићу награда додели постхумно".

Захваљујући члановима Комисије на одлуци да му доделе презнање, као и предлагачима на кандидатури, Вујичић је истакао да се увек, заједно са својим партнерима из групе "Миротин", трудио да послује на начин који ће обезбедити поштен и искрен однос према граду у ком се родио и живи.

"Размишљамо другачије од неких који дођу и купе неко добро или предузеће. Ми смо из овог града, ту живимо, и другачије размишљамо. Трудимо се да и профит који остваримо уложимо у наш град и тако створимо нову вредност. Желим руководству општине Врбас да и даље имамо добру сарадњу", рекао је Вујичић.

Тигањ Рахман, директор ОШ "Бранко Радичевић", захвалио се свим који су допринели да школа добије награду, док је Слободанка Елезовић, супруга Слободана Елезовића, истакла је да је породица, и поред све туге, поносна што је имала таквог човека уз себе.   



      

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"