Врбас на конференцији „Локални савети за безбедност“

Милан Глушац, заменик председника општине Врбас, представио је јуче у Београду рад локалног Савета за безбедност, чије је деловање оцењено ефикасним и може послужити као пример добре праксе локалним самоуправама које таква тела тек траба да оснују.

Презентација на конференцији „Локални савети за безбедност“ организована је пред делегацијама ОЕБС-а, Министарства унутрашњих послова, које је предводио министар Небојша Стефановић, Министарства за државну управу и локалну самоуправу, које је предводила министарка Кори Удовички, као и пред члановима Сталне конференције градова и општина, на скупу у Сава Центру. Заједно са Глушцем Врбас је на конференцији представљао и Владо Глођовић, начелник Полицијске станице Врбас. 

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић позвао је овом приликом представнике општина и градова да, у сарадњи са полицијом, оснују локалне савете за безбедност, истакавши да се само заједнички деловањем, знањем и ресурсима, успешно може супроставити безбедносним изазовима и створити безбедно окружење за све грађане.

"Будите уверени да ће полицијске управе и станице пружити сву потребну помоћ у оснивању савета за безбедност и да ће активно учествовати у њиховом раду", рекао је Стефановић.

Истакавши да је изузетно важно да грађани имају поверење у полицију, Стефановић је нагласио да полиција то поверење мора заслужити поштеним, одговорним и напорним радом, који сваком човеку показује да су припадници полиције ту због грађана и њихове безбедности.



У двадесетоминутној презентацији активности спроведених зарад побољшања безбедности грађана у општини Врбас, Глушац је потврдио да локална самоуправа дели "заједничку визију целог друштва о неопходности да локалне заједнице буду безбедна средина за живот свих грађана".

"Активним учешћем помажемо нашој локалној полицији да изгради одговарајући капацитет. Кроз сталну комуникацију ослушкујемо њихове проблеме и потребе, размењујемо информације, координнирамо активности у реализацији важних догађаја, пружамо материјалну помоћ у техничком опремању полиције, а све са циљем да се грађани осећају што безбедније и полиција буде спремна да одговори нарастајућим изазовима", рекао је Глушац.

Он је подсетио да је Савет за безбедност општине Врбас формиран 28. јануара 2005. године, а његов задатак је да "разматра и проучава конкретна питања везана за превенцију безбедности на територији општине Врбас". Заједничком кординацијом, како је истакао Глушац, између полицијске станице, локалне самоуправе и осталих релеватних чинилаца, организоване су акције као део пилот пројекта Министарства унутрашњих послова 'Полиција у локалној заједници', које се спроводе се у три града у Србији, међу којима је и Врбас.

Глушац је учесницима скупа као модел сарадње полиције, локалне самоуправе и грађана представио неколико акција које су претходних месеци одржане у местима општине Врбас. Он је говорио о промоцији 3. Одреда жандармерије и Полицијске управе Нови Сад, затим о обуци припадница лепшег пола вештинама самоодбране, едукацији за бициклисте и возаче трактора и радних машина, затим акцији "Спортом против насиља и наркоманије", трибини челних људи Министарства унутрашњих послова, акцији "Смањи гас" која је, такође, била посвећена повећању безбедности у саобраћају.

MIlan Glušac - konferencija „Lokalni saveti za bezbednost“

"У организацији ових акција учествовали су Полицијска станица Врбас, општина Врбас, разна министарства, Агенција за безбедност саобраћаја, Савет за безбедност, разни клубови и удружења. Активно су учествовали представници Ватрогасне јединице и Службе хитне помоћи, ученици из свих школа, чланови разних установа и бројни грађани, а партнерство које смо изградили гарантује да ћемо моћи да се изборимо са изазовима на пољу безбедности. Стање безбедности у нашој општини оцењујем као добро. И поред тога, свесни смо чињенице да постоји још много простора у нашој средини за реформе, како наше локалне заједнице тако и полиције задужене за локалну заједницу. То је поље на ком увек морамо радити и тежити унапређењу", рекао је Глушац.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"