Позив Врбасу да уведе црногорски језик

Poziv Vrbasu da uvede crnogorski jezik

Генерални конзул Црне Горе у Сремским Карловцима Миодраг Канкараш позвао је општину Врбас да уведе црногорски језик у службену употребу, уз образложење да су за то испуњени сви законски услови.

"Захтев је обновљен и рачунамо да Врбас, који апсолутно то заслужује, треба да има у службеној употреби црногорски језик. Из остварења права на употребу језика, црпу се и друга права која су значајна за било коју националну заједницу", рекао је Канкараш а пренео новосадски Дневник.

До сада је црногорски језик уведен у службену употребу у општини Мали Иђош.

Милан Глушац, заменик председника општине Врбас, истакао је да ће локална самоуправа размотрити захтев за увођење црногорског језика у службену употребу, а коначну одлуку донеће Скупштина општине Врбас.

"Процедура ће свакако бити поштована. Општина Врбас има одличну сарадњу са припадницима и представницима црногорске националне заједнице и Саветом црногорске националне мањине који, најчешће, заседа у нашем граду. До сада смо сваки пут, у складу са могућностима, пружили разне врсте подршки исто тако разним пројектима Црногораца који живе у општини Врбас и шире. Нема разлога да се та сарадња и даље не настави", рекао је Глушац.

Говорећи о функционисању црногорског конзулата у Сремским Карловцима, генерални конзул Канкараш је најавио могућност отворања одељења или канцеларије генералног конзулата у Врбасу, где би се једном или два пута седмично примале странке. "Тиме би се конзулат приближио простору где највећи број људи црногорске националне заједнице живи, а то су Врбас, Кула и Мали Иђош", рекао је Канкараш.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"