Обележен Дан победе над фашизмом

Пригодном манифестацијом и одавањем поште жртвама Другог светског рата и ратова деведесетих година прошлог века, у Врбасу је обележен Дан победе над фашизмом и Дан Европе - 09. мај. Ове године се обележава 71. година од завршетка Другог светског рата и 66 година од покретања иницијативе за стварање данашње Европске уније.

У присуству бројних грађана, венце на споменике жртвама страдалим у Другом светском рату на Градском гробљу, на Тргу Црвене армије и у центру Врбаса, као и на споменик жртвама палим у ратовима од 1991. до 1999. године, положили су представници општине Врбас, локалне организације СУБНОР-а, Удружења српско-руског пријатељства "Род", ОО СНС, ОО СПС и ОО ПУПС.

"Наша земља као део савезничких снага, дала је изузетан допринос великој победи. Поносни смо на своју улогу у антифашистичкој борби. Са искреним дивљењем према подвигу и херојској жртви свих антифашиста, желим и овом приликом да истакнем да је антифашизам наше историјско наслеђе које са поносом уносимо у европску породицу народа, а која у својој основи чува исте вредности. Обавеза нам је да за будуће генерације сачувамо сећање на ту велику победу, поднете жртве наших народа и остварене вредности. Памтићемо и славити јунаке који су донели слободу", рекао је овом приликом Милан Глушац, заменик председника општине Врбас.

Заједно са њим, у име локалне самоуправе, венце на спомен обележја положила је Марјана Мараш, председница Скупштине општине Врбас.

У наставку програма, на славне тренутке антифашистичке борбе и тековине НОР-а подсетио је Вељко Миловић, председник СУБНОР-а. У свечаном програму у центру града учествовао је и хор ученика Основне школе "Петар Петровић Његош".    

Иначе, за ову прилику Јавно комунално предузеће "Комуналац" је на Градском гробљу у Врбасу обновило споменик борцима палим у Другом светском рату. Ова спомен гробница није реконструисана откако је подигнута 1966. године. У њој почивају 33 борца народноослободилачке борбе који су умрли у врбаској болници 1944. и 1945. године, као и жртве фашистичког терора убијене при уласку окупаторских трупа у Врбас 1941. године.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"