Почела вакцинација против грипа

Дом здравља "Вељко Влаховић" добио је 2.000 доза вакцине против грипе чиме је почела овогодишња акција заштите становништва од познатог сезонског обољења. Вакцине произвођача Sanofi Pasteur дистрибуиране су по свим амбулантама установе и вакцинацију је могуће обавити у свакој од њих.

Као и претходних година, препорука је да се вакцинишу старији од 65 година, хронични болесници, запослени у јавним службама. Контраиндикација за вакцинацију су уобичајене, опште контраиндикације - повишена телесна температура, акутна заразна болест и алергија на неке од компоненти вакцине, те се због тога свако ко жели да прими вакцину мора јавити свом изабраном лекару. Нежељене реакције након вакцинације су по правилу благе - црвенило, оток и бол на месту апликације вакцине, главобоља, знојење, малаксалост, и уколико се појаве повлаче се у току једног или два дана, без терапије.

"О користи вакцинације против неке болести је беспредметно причати јер се тако стиче и појединачни и колективни имунитет, па и уколико се оболи од грипе све пролази уз блажу клиничку слику, без компликација које су код овог обољења опасне. За стицање имунитета после вакцинације потребне су две до три недеље, тако да је сада право време за вакцинацију, али није касно чак и када се појаве случајеви оболелих од грипе", рекла је др Брајана Николић из Епидемиолошке службе ДЗ "Вељко Влаховић". Према њеним речима, установа у сваком тренутку, уколико буде потребно, може прибавити додатне количине вакцина

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"