Ученици из Каљарија у посети Врбасу

Наредне две недеље гости Гимназије "Жарко Зрењанин" биће 19 ученика једне средње школе из Каљарије, која је у Врбас стигла као резултат програма размене ученика Интеркултура Србија. Добродошлицу у Врбас пожелели су им Татјана Кажић, директорка Гимназије, Милан Глушац, председник Привременог органа, и Снежана Шкрбић, представница Интеркултуре Србије и професорка у врбаској средњој школи.

Млади Италијани смештени су код својих вршњака из Врбаса и наредних дана размениће искуства, упознати културолошке сличности и разлике Каљарија и Врбаса, Сардиније и Војводине, као и упознати Врбас, а затим посетити Београд, Нови Сад и Суботицу.

"Овде сам да вам пожелим добродошлицу у нашу школу која је једна од најстаријих у Србији. Тренутно је похађа 615 ученика, сваке године из ње изађе око 150 матураната, негујемо многе секције и имамо значајне успехе у спорту", рекла је у првом обраћању гостима директорка Кажић.

Председник Привременог органа општине Врбас поздравио је делегацију из Италије у име локалне самоуправе, која је покровитељ њиховог боравка. "Уверен сам да ова размена отвара нову димензију за општину и школу, најпре у културној спознаји и могућности упоређивања различитих начина живота, образовних система и система уопште", рекао је Глушац.

"Одувек сам желела да радим у школи где су ученици отвореног ума и отвореног срца. Наша школа то јесте, а реализацијом овог програма биће то још више. Школа је програм отпочела са једном ученицом на размени током ове школске године, а сада се то усложњава. Сигурна сам да је ово тек почетак", рекла је професорка Шкрбић.

Први утисци гостију из Италије, како су сами рекли, су љубазност и пријатност домаћина, и изнели очекивања да ће посета донети одличне резултате. За ученике из Италије припремљен је богат културни програм, почело је концертом ученика Гимназије и Основне музичке школе, који су изводили дела италијанских аутора, а већ данас заказано је упознавање са улицама Врбаса, посета Градском музеју и други садржаји.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"