Енергетски пасоши за један број објеката у Врбасу

После више од годину дана рада, анализа и прорачуна, општина Врбас, заједно са још само четири општине у Србији, добила је Локални акциони план за унапређење енергетске ефикасности у сектору зградарства. Овај документ, званично предстваљен 07. марта на завршној конференцији поводом завршетка пројекта, израђен је уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу - ГИЗ. Кроз израду документа поједини стамбени објекти у Врбасу бесплатно су добили елаборате енергетске ефикасности и пасоше, који су ових дана подељени грађанима.

"Како би се направио неопходан пресек тренутног стања потрошње енергије у општини Врбас, након оформљене матрице локалне типологије зграда, урађени су елаборати и пасоши енергетске ефикасности за објекте који се налазе у локалној типологији зграда. Ови документи подељени су грађанима који су дозволили да њихови објекти буду предмет ове анализе и овим путем Општинска управа им се захваљује на сарадњи. Захвалност дугујемо и Немачкој организацији за међународну сарадњу - ГИЗ, која нам је пружила сву стручну и неопходну техничку помоћ у реализацији израде Локалног акционог плана за унапређење енергетске ефикасности у сектору зградарства", рекла је након уручења енергетских пасоша Сања Кораћ, дипл. инг. грађ, самостални стручни сарадник за енергетску ефикасност у зградарству у Канцеларији за енергетски менаџмент општине Врбас.

Израдом овог документа општина Врбас добила је преглед постојећег стамбеног фонда, процену потенцијалних уштеда енергије, предлог адекватних мера за енергетску санацију зграда и локалну типологију стамбених објеката, што је одлична основа за планирање различитих програма санације, али и аплицирање у доступним донаторским и националим фондовима. Смањење потрошње енергије за загревање и хлађење објеката, очување необновљивих извора енергије, смањење емисије угљен-диоксида и већа употреба обновљивих извора енергије, могу се остварити правилним пројектовањем објеката и планском енергетском санацијом постојећег стамбеног фонда, пре свега на локалном нивоу. Зато је један од најважнијих корака био попис и анализа постојећег стамбеног фонда, што до сада практично никада није урађено, а кроз коју су сада поједини објекти стекли енергетске пасоше.
 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"