Почело уклањање амброзије

На основу Програма заштите и унапређења животне средине у општини Врбас, екипе Пословне јединице "Чистоћа" ЈКП "Комуналац" почеле су да уклањају амброзију са јавих површина. Из предузећа подсећају да законске одредбе намећу да уз службе за одржавање чистоће и зелених површина, амброзију морају да уклањају и власници и корисници јавних површина, пољопривредних поседа, путева и водотокова. Ова коровска биљка цвета крајем августа и почетком септембра па је право време за акцију.

"Механичко кошење амброзије, која је веома инвазивна коровска биљка и најпознатији и најопаснији узрочник поленских алергија, ради се по налогу надлежних из локалне управе. Површине које су овим систематским програмом сузбијања обухваћене су: Јамурача, површина између улица 12. војвођанске и Петефи бригаде и путни појас Врбас - Кула. Од механизације на терену су  бочна косачица и тримери. Захваљујући бочној косачици, ове године радови ће бити у много краћем року завршени", рекла је Милица Деметер из ПЈ "Чистоћа".

Локације са којих ову биљку треба уклонити одредило је Одељење за заштиту животне средине и енергетски менаџмент општине Врбас, у сарадњи са месним заједницама. У поређењу са претходном годином, према извршеним проценама, површине под овом коровском биљком су непромењене.