Ученици из Италије у посети Врбасу

У оквиру пројекта "Интеркултура", чији је део и Гимназија "Жарко Зрењанин", гости Врбаса и ученика ове образовне установе наредних дана биће средњошколци из италијанског града Лагонегро. За њих је данас организован свечани пријем у Гимназији. Ово је узвратна посета младих Италијана, укупно 22 ученика и два професора, који су пре пола године били домаћини вршњацима из Врбаса.

"Размена ученика има посебан циљ, а то је да гости из Италије упознају наш народ, државу, као и ученике и свакодневни живот у породицама у којима су смештени. Наша обавеза је била да подржимо ову организацију, а то смо учинили материјално и логистички. Ученици ће упознати осим нашег града и главни град Београд, затим Смедерево и многе знаменитости Србије. Очекујем да пријатељства која су се створила буду продубљена и буду трајно добро које ће изменити њихово схватање живота и осавременити начин на који размишљају наши и њихови ученици", истакла је уз речи добродошлице Даница Парошки, помоћница председника општине Врбас, задужена за образовање.

У програм посете ученика из Италије укључена је локална самоуправа и установе у Врбасу, јер организатори желе да боравак гостију у Врбасу и Србији буде садржајан и успешан.Добродошлицу младим Италијанима пожелела је и Татјана Кажић, директорка Гимназије "Жарко Зрењанин". "Надам се да ћемо бити добри домаћини. Потрудићемо се да им боравак овде буде што угоднији и да са собом понесу лепе утиске", истакла је Кажић. 

Узајамне посете гимназијалаца из Врбаса и Италије одвијају се већ две године захваљујући професорки Снежани Шкрбић. "Прошле године смо посетили Каљари, а ове године у мају имали смо прилику да посетимо градић Лагонегро, на југу Италије, и сада су они наши драги гости. Циљ је да се средњошколци као млади људи упознају, зближе, како би се превазишли евентуални стереотипи и предрасуде које можда важе за различите народе. Важно је да упознају туђу културу. Ово је друга година да сарађујемо са школама из Италијом, а надам се да ћемо сарађивати и са другим земљама", рекла је Шкрбић.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"