"Панонски вашар" окупио 1.100 фолклораша из целе Војводине

У Врбасу је у петак свечано отворен "Панонски вашар". У оквиру манифестације одржава се 44. Фестивал фолклорних традиција Војводине, 14. Фестивал дечјег изворног стваралаштва и Међународни фестивал фолклора. На Фестивалу фолклорних традиција биће изведена 51 извођачка нумера КУД-ова и група из 29 места у Војводини. Представиће се оркестри, певачке и играчке групе многих војвођанских културно-уметничких друштава. У оквиру Фестивала дечијег изворног стваралаштва наступиће 25 група из 22 војвођанска места. На овај начин кроз Врбас ће од 22. до 24. септембра продефиловати више од 1.100 фоклораша из целе Војводине.

"Општина Врбас представља Европу у малом. У нашој општини сложно живи више од 22 нације и сасвим је логично да Врбас постане незванична престоница фолклорних традиција. 'Панонски вашар' представља једну од најважнијих културних и туристичких манифестација, не само у општини Врбас, него у целој Војводини. Он представља мултикултуралну и мултинационалну смотру традиционалног културног наслеђа, и публика има прилику да види шта су нам преци оставили у наслеђе и шта ћемо ми у залог пренети будућим генерацијама. Своје аутентичне културне вредности и традиције презентује 26 националних заједница из Војводине. Такође, код нас се одржава и Интернационални фестивал свирања на традиционалним инстументима. Наша тенденција је да Врбас постане регионални центар фолклорних традиција", рекао је приликом отварања манифестације Предраг Ројевић, председник општине Врбас.

"Панонски вашар" организују Културни центар Врбаса и Туристичка организација општине Врбас, у сарадњи са Савезом аматерских уметника Војводине. У Tуристичкој организацији истичу да манифестација из године у годину бележи све већи број посетилаца. "Врбас је три дана културни и туристички центар Војводине. Ове године очекујемо велику посећеност", поручила је Марија Златовић, директорка ТООВ .

У УСАВ-у истичи да је Фестивал фолклорних традиција Војводине основан ради очувања и афирмације етнолошких, етномузиколошких, етнокореолошких, сценских и ликовних вредности народне традиције на простору Војводине, а Фестивал дечјег изворног стваралаштва је ревијалног карактера и основан је да би афирмисао све већу бројност и квалитетан рад дечјих група, поготово у сеоским срединама.

Свечаном отварању "Панонског вашара" присуствовао је и Мирослав Илић, помоћника покрајинског секретара за културу.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"