Михајловићу „Златни сунцокрет“

Добитник књижевне награде “Златни сунцокрет” за књигу године је Драгослав Михајловић, коме је признање које додељује Фабрика уља и биљних масти “Витал”, припало за збирку прича “Преживљавање”, у издању Завода за уџбенике и наставна средства.
Жири у саставу Јован Зивлак, председник, Никола Страјнић и Владимир Гвозден, је одлуку донео једногласно а у образложењу се, између осталог, каже да “књига Драгослава Михаиловића, једног од најзаначајних приповедача нашег послератног доба, сачињена је од седам прича које тематизују, из угла особене уметничке осетљивости, судбине људи у размерама препознатљиве историје друге половине прошлог века и почетка новог миленијума”.

“Приповедач скоро у једнаким интензитетима, у чеховљевским истраживачким заплетима, открива најдубље моменте људске природе у вртлозима друштвених и политичких веза... Његови јунаци носе не само драматску упитаност о смислу живота, историје, политичког зла, него и наивну веру која њихове изгубљене животе у океанима несреће чини могућим”, наводи се у образложењу.
Свечано уручење награде, која подразумева плакету, новчани износ у вредности 5.000 евра и поновно издање књиге, одржаће се крајем фебруара у Београду. Драгослав Михајловић је 15. лауреат овог признања а у најужем избору биле су и књиге “Врло мало светлости” Владана Матијевића, “Господска улица” Ранка Рисојевића и “О местима тужним и дубокој ноћи” Видосава Стевановића.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"