Међународна смотра археолошког филма у Врбасу

Градски музеј Врбаса од 04. до 18. септембра биће домаћин 18. Међународне смотре археолошког филма. Љубитељи ове врсте документарног филма имаће прилику да виде 11 остварења аутора из земље и иностранства.

04. септембар – Доме, слатки трапезоидни доме; режија: Ненад Поповић – Србија 2015. – трајање 38′

Други кадар лебдења преко обале Дунава доводи нас до Ђердапа, места где је пре 8000 година човек направио најстарије пронађене грађевине у Европи. Кроз филмску форму истражујемо нову перспективу у разумевању куће Лепенског вира.

05. септембар – Бронзано доба: открића праисторијских насеља; режија: Станислав Манца – Словачка 2016. – трајање 30′

Бронзано доба је врло важан период у људском развоју. Људи су открили тајну производње бронзе. То је имало велики утицај на њихове животе и изазвало је велике промене у друштву. У филму се представљају најновија археолошка открића насеља на територији Словачке из бронзаног доба.

06. септембар – Селинунте, град међу две реке; режија: Алесандра Рагуса, Антонино Пирота – Италија 2015. – трајање 22′

Селинунте је био старогрчки град на Сицилији. Археолошко налазиште има краполу са пет храмова, који су у овом филму уз помоћ 3Д анимације реконструисани.

07. септембар – Трагом пљачкаша храмова; режија: Волфганг Лук – Немачка 2014. – трајање 52′

Трагајући за одговором на питање како је најпознатија статуа из камбоџанског храма доспела у Сотебијев аукцијски каталог, филм Волфганга Лука говори о једној спектакуларној пљачки уметничког дела. Аутор притом следи траг светски познате фигуре ратника, од кмерског храма у џингли, па све до отмене њујоршке аукцијске куће. Луков филм истражује тајне мрачног и непознатог света међународног кријумчарења уметничких дела.

08. септембар – Древна станишта у средњем току реке Колубаре; режија: Александар Тодоровић – Србија 2016. – трајање 25′

Филм представља најновија археолошка налазишта у средњем току реке Колубаре. Археолози већ годинама истражују ову област и дошли су до невероватних открића која су везана за праисторију овог поднебља.

11. септембар – Станица успомена; режија: Мириам Стен – Немачка 2015. – трајање 23′

Ханс-Фридрих Вајсбах рођен је крајем тридесетих година 20. века у Немачкој, а возови га занимају још од малих ногу. Његово радно место уништено је у рату, али је Фридер остао веран својој страсту. Временом је прикупио преко 1.000 предмета, па чак и праву правцату локомотиву, како би направио живи музеј.

12. септембар – Кирена, афричка Атина; режија: Ђузепе Дрометари – Италија 2015. – трајање 40′

Кирена је била древна грчка колонија у данашњој Либији. То је најважнији и најстарији од пет грчких градова у Либији. По њој је источна Либија добила свој класични назив Киренаука који се одржао до данашњих дана.

13. септембар – Бронзано доба: занати; режија: Станислав Манца – Словачка 2016. – трајање 30′

Филм је фокусиран на методе које се користе за производњу алата од камена, рогова, кости и производњу керамике, тканина и одеће. Такође се у овом филму разјашњава како се топила бронза и каква је била „магична моћ“ овог метала што је изазвало велике промене у друштву.

14. септембар – Граница Тиренског и Јадранског мора подељена између Ертрураца, Феничана и Фокејаца; режија: Маурициа Густи – Италија 2016. – трајање 36′

Филм на занимљив начин приказује каква је била моћ Ертрураца, Феничана и Фокејаца на мору. Да ли и колико је остало археолошких налаза који указују на ту моћ?

15. септембар – Крвави плен; режија: Петер Бремс, Вим Ван дер Еyнде, Тристан Кyтросек, Немачка 2014. – трајање 52′

Трговина античким уметничким благом користи се и за финансирање рата и других видова насиља, на шта указују извештаји Интерпола и ФБИ. Документарни филм у продукцији радио-телевизије АРТЕ под насловом „Крвави плен“ истражује те тврдње и показује како се зарада од незаконите трговине старинама користи за финансирање терористичких организација.

18. септембар – Бронзано доба: духовни живот и ритуали, режија: Станислав Манца – Словачка 2016. – трајање 30′

Верски живот је у бронзаном добу обележен сложеним церемонијама у које су били укључени шамани. Која је била улога шамана, какви су били погребни обичаји и обреди публика ће имати прилику да сазна у овом филму.

КУЛТУРА

Завршен Равно Село филм фестивал

26. јун 2018. КУЛТУРА

Завршен Равно Село филм фестивал

Други Равно Село филм фестивал завршен је синоћ пројекциј...

Скулптуре Новака Јововића у Нашој галерији

25. јун 2018. КУЛТУРА

Скулптуре Новака Јововића у Нашој галерији

У Нашој галерији Удружења ликовних уметника Врбаса отворе...

Почео II Равно Село филм фестивал

24. јун 2018. КУЛТУРА

Почео II Равно Село филм фестивал

Пројекцијом руског филма "Лед" и певачким наступима Лазар...

Културно лето Змајево

21. јун 2018. КУЛТУРА

Културно лето Змајево

Змајево ће овог лета по четврти пут бити домаћин велике к...

Дунавска соната зове младе музичаре

06. јун 2018. КУЛТУРА

Дунавска соната зове младе музичаре

Фестивал класичне музике на отвореном Дунавска соната поз...