Међународна смотра археолошког филма у Врбасу

Градски музеј Врбаса од 04. до 18. септембра биће домаћин 18. Међународне смотре археолошког филма. Љубитељи ове врсте документарног филма имаће прилику да виде 11 остварења аутора из земље и иностранства.

04. септембар – Доме, слатки трапезоидни доме; режија: Ненад Поповић – Србија 2015. – трајање 38′

Други кадар лебдења преко обале Дунава доводи нас до Ђердапа, места где је пре 8000 година човек направио најстарије пронађене грађевине у Европи. Кроз филмску форму истражујемо нову перспективу у разумевању куће Лепенског вира.

05. септембар – Бронзано доба: открића праисторијских насеља; режија: Станислав Манца – Словачка 2016. – трајање 30′

Бронзано доба је врло важан период у људском развоју. Људи су открили тајну производње бронзе. То је имало велики утицај на њихове животе и изазвало је велике промене у друштву. У филму се представљају најновија археолошка открића насеља на територији Словачке из бронзаног доба.

06. септембар – Селинунте, град међу две реке; режија: Алесандра Рагуса, Антонино Пирота – Италија 2015. – трајање 22′

Селинунте је био старогрчки град на Сицилији. Археолошко налазиште има краполу са пет храмова, који су у овом филму уз помоћ 3Д анимације реконструисани.

07. септембар – Трагом пљачкаша храмова; режија: Волфганг Лук – Немачка 2014. – трајање 52′

Трагајући за одговором на питање како је најпознатија статуа из камбоџанског храма доспела у Сотебијев аукцијски каталог, филм Волфганга Лука говори о једној спектакуларној пљачки уметничког дела. Аутор притом следи траг светски познате фигуре ратника, од кмерског храма у џингли, па све до отмене њујоршке аукцијске куће. Луков филм истражује тајне мрачног и непознатог света међународног кријумчарења уметничких дела.

08. септембар – Древна станишта у средњем току реке Колубаре; режија: Александар Тодоровић – Србија 2016. – трајање 25′

Филм представља најновија археолошка налазишта у средњем току реке Колубаре. Археолози већ годинама истражују ову област и дошли су до невероватних открића која су везана за праисторију овог поднебља.

11. септембар – Станица успомена; режија: Мириам Стен – Немачка 2015. – трајање 23′

Ханс-Фридрих Вајсбах рођен је крајем тридесетих година 20. века у Немачкој, а возови га занимају још од малих ногу. Његово радно место уништено је у рату, али је Фридер остао веран својој страсту. Временом је прикупио преко 1.000 предмета, па чак и праву правцату локомотиву, како би направио живи музеј.

12. септембар – Кирена, афричка Атина; режија: Ђузепе Дрометари – Италија 2015. – трајање 40′

Кирена је била древна грчка колонија у данашњој Либији. То је најважнији и најстарији од пет грчких градова у Либији. По њој је источна Либија добила свој класични назив Киренаука који се одржао до данашњих дана.

13. септембар – Бронзано доба: занати; режија: Станислав Манца – Словачка 2016. – трајање 30′

Филм је фокусиран на методе које се користе за производњу алата од камена, рогова, кости и производњу керамике, тканина и одеће. Такође се у овом филму разјашњава како се топила бронза и каква је била „магична моћ“ овог метала што је изазвало велике промене у друштву.

14. септембар – Граница Тиренског и Јадранског мора подељена између Ертрураца, Феничана и Фокејаца; режија: Маурициа Густи – Италија 2016. – трајање 36′

Филм на занимљив начин приказује каква је била моћ Ертрураца, Феничана и Фокејаца на мору. Да ли и колико је остало археолошких налаза који указују на ту моћ?

15. септембар – Крвави плен; режија: Петер Бремс, Вим Ван дер Еyнде, Тристан Кyтросек, Немачка 2014. – трајање 52′

Трговина античким уметничким благом користи се и за финансирање рата и других видова насиља, на шта указују извештаји Интерпола и ФБИ. Документарни филм у продукцији радио-телевизије АРТЕ под насловом „Крвави плен“ истражује те тврдње и показује како се зарада од незаконите трговине старинама користи за финансирање терористичких организација.

18. септембар – Бронзано доба: духовни живот и ритуали, режија: Станислав Манца – Словачка 2016. – трајање 30′

Верски живот је у бронзаном добу обележен сложеним церемонијама у које су били укључени шамани. Која је била улога шамана, какви су били погребни обичаји и обреди публика ће имати прилику да сазна у овом филму.