Јесењи ликовни салон 2017 - Уметност је вечна...

Као традиционални део програма обележавања Дана општине Врбас, у Ликовној галерији Културног центра Врбаса постављена је изложба Јесењег ликовног салона 2017. Ове године селекторка ЈЛС Јасмина Његован Поповић, историчарка уметности, одабрала је радове 46 чланова Удружења ликовних уметника Врбаса.

Ове године изложбом је представљено више од 50 уметника, чланова УЛУВ-а, па је 47. ЈЛС један од најбројнијих до сада. Главна награда Јесењег ликовног салона додељена је Новаку Јововићу за дело Вихор, скулптура у дрвету. Награду за сликарство добио је Владимир Јочић, награду за цртеж Светислав Лудошки, а награду за рељефну скулптуру Љубисав Срдановић. Награда за фотографију припала је Борису Барановском, специјална награда за скулптуру Растиславу Рошки, а специјална награда за фотографију Николи Банићевићу.

Истичући да снага УЛУВ-а лежи у таленту, ентузијазму и посвећености његових чланова, изложбу је, заједно са селекторком, и Силвиом Јелачић, галеристкињом, отворила Тамара Барановски, председница Удружења ликовних уметника Врбаса, која је између осталог нагласила да је "за реализацију овогодишњег Јесењег Салона у великој мери заслужна локална самоуправа Општине Врбас и председник општине Милан Глушац који препознаје тежњу ка оригиналности и улаже у квалитет и афирмацију уметника чланова овог Удружења". 


"Веома сам задовољан и срећан што је мој рад издвојен за главну награду, посебно када се зна да су у овогодишњој конкуренцији били и радови више од 20 академских уметника", рекао је за vrbas.net првонаграђени Јововић. 

"Свако уметничко дело садржи у себи неку директну или индиректну поруку коју уметник жели да пренесе публици. На нама историчарима уметности је помало незахвалан задатак да покушамо да то растумачимо, проценимо, оценимо, дамо неко своје виђење. Приликом одабира радова и награда руководила сам се одређеним класичним критеријумима као што су склад у композицији, ликовна изражајност, емоционални израз, оригиналност и лични печат у извођењу и друштвена актуелност. Од пристиглих радова одабрала сам оне који су композиционо сведенији руководећи се чувеном изреком - Мање је више - али и емоционално израженији јер верујем да уметност има за циљ не само да подржава, имитира попут платоновског мимезиса, већ има за циљ да емоционално дотакне посматрача и проникне у најдубље емоције и стање душе. Бирајући награде у свим категоријама руководила сам се мишљу да је поред занатског умећа потребно да рад има и 'оно нешто'. Шта је то што рад издваја од других? Потребно је да дело садржи снагу и дух времена у којем је настало, али у исто време и да надраста и превазилази тај временски оквир, јер уметност је вечна", записала је поводом 47. Јесењег ликовног салона Јасмина Његован Поповић, селекторка овогодишње манифестације.

Изложба ће бити отворена до 10. новембра 2017. године. КУЛТУРА

Завршен Равно Село филм фестивал

26. јун 2018. КУЛТУРА

Завршен Равно Село филм фестивал

Други Равно Село филм фестивал завршен је синоћ пројекциј...

Скулптуре Новака Јововића у Нашој галерији

25. јун 2018. КУЛТУРА

Скулптуре Новака Јововића у Нашој галерији

У Нашој галерији Удружења ликовних уметника Врбаса отворе...

Почео II Равно Село филм фестивал

24. јун 2018. КУЛТУРА

Почео II Равно Село филм фестивал

Пројекцијом руског филма "Лед" и певачким наступима Лазар...

Културно лето Змајево

21. јун 2018. КУЛТУРА

Културно лето Змајево

Змајево ће овог лета по четврти пут бити домаћин велике к...

Дунавска соната зове младе музичаре

06. јун 2018. КУЛТУРА

Дунавска соната зове младе музичаре

Фестивал класичне музике на отвореном Дунавска соната поз...