Јесењи ликовни салон 2017 - Уметност је вечна...

Као традиционални део програма обележавања Дана општине Врбас, у Ликовној галерији Културног центра Врбаса постављена је изложба Јесењег ликовног салона 2017. Ове године селекторка ЈЛС Јасмина Његован Поповић, историчарка уметности, одабрала је радове 46 чланова Удружења ликовних уметника Врбаса.

Ове године изложбом је представљено више од 50 уметника, чланова УЛУВ-а, па је 47. ЈЛС један од најбројнијих до сада. Главна награда Јесењег ликовног салона додељена је Новаку Јововићу за дело Вихор, скулптура у дрвету. Награду за сликарство добио је Владимир Јочић, награду за цртеж Светислав Лудошки, а награду за рељефну скулптуру Љубисав Срдановић. Награда за фотографију припала је Борису Барановском, специјална награда за скулптуру Растиславу Рошки, а специјална награда за фотографију Николи Банићевићу.

Истичући да снага УЛУВ-а лежи у таленту, ентузијазму и посвећености његових чланова, изложбу је, заједно са селекторком, и Силвиом Јелачић, галеристкињом, отворила Тамара Барановски, председница Удружења ликовних уметника Врбаса, која је између осталог нагласила да је "за реализацију овогодишњег Јесењег Салона у великој мери заслужна локална самоуправа Општине Врбас и председник општине Милан Глушац који препознаје тежњу ка оригиналности и улаже у квалитет и афирмацију уметника чланова овог Удружења". 


"Веома сам задовољан и срећан што је мој рад издвојен за главну награду, посебно када се зна да су у овогодишњој конкуренцији били и радови више од 20 академских уметника", рекао је за vrbas.net првонаграђени Јововић. 

"Свако уметничко дело садржи у себи неку директну или индиректну поруку коју уметник жели да пренесе публици. На нама историчарима уметности је помало незахвалан задатак да покушамо да то растумачимо, проценимо, оценимо, дамо неко своје виђење. Приликом одабира радова и награда руководила сам се одређеним класичним критеријумима као што су склад у композицији, ликовна изражајност, емоционални израз, оригиналност и лични печат у извођењу и друштвена актуелност. Од пристиглих радова одабрала сам оне који су композиционо сведенији руководећи се чувеном изреком - Мање је више - али и емоционално израженији јер верујем да уметност има за циљ не само да подржава, имитира попут платоновског мимезиса, већ има за циљ да емоционално дотакне посматрача и проникне у најдубље емоције и стање душе. Бирајући награде у свим категоријама руководила сам се мишљу да је поред занатског умећа потребно да рад има и 'оно нешто'. Шта је то што рад издваја од других? Потребно је да дело садржи снагу и дух времена у којем је настало, али у исто време и да надраста и превазилази тај временски оквир, јер уметност је вечна", записала је поводом 47. Јесењег ликовног салона Јасмина Његован Поповић, селекторка овогодишње манифестације.

Изложба ће бити отворена до 10. новембра 2017. године. КУЛТУРА

Октобарски (јесењи) ликовни салон УЛУВ 2018

17. окт 2018. КУЛТУРА

Октобарски (јесењи) ликовни салон УЛУВ 2018

И ове године традиционално, а поводом манифестација за Да...

Веселину Милићевићу награда на фестивалу "Булка"

17. окт 2018. КУЛТУРА

Веселину Милићевићу награда на фестивалу "Булка"

Веселин Милићевић, песник за децу, сатиричар и афористича...

Градски музеј Врбас на Google Arts and Culture

16. окт 2018. КУЛТУРА

Градски музеј Врбас на Google Arts and Culture

Одлуком Министарства културе и информисања Владе Републик...

Отворена изложба о српском школству у Градском музеју

09. окт 2018. КУЛТУРА

Отворена изложба о српском школству у Градском музеју

У Градском музеју Врбаса данас је отворена гостујућа изло...

Конкурс за изложбе у Ликовној галерији за 2019. годину

05. окт 2018. КУЛТУРА

Конкурс за изложбе у Ликовној галерији за 2019. годину

Културни центар Врбаса расписао је конкурс за самосталне ...