Скулптуре Новака Јововића у Нашој галерији

У Нашој галерији Удружења ликовних уметника Врбаса отворена је изложба скулптора Новака Нова Јововића. Иако је до сада самостално излагао осам пута, а колективно на десетине, ово је Јововићу прва самостална изложба у родном граду. На изложби под називом "Сјећање ме лаком тугом ови...", коју је отворила Тамара Барановски, председница УЛУВ-а, Јововић се јавности представио са двадесетак радова у дрвету.

"Ове скулптуре сањао сам од раног детињства, маштао о њима, и сваку сам много раније већ видео. После су се оне стварале саме, је сам деловао на дрво не знајући шта ће испасти, а оне су постајале онакве какве сам их некад сањао. Никада нисам имао проблема са визијом и оним што ће доћи, оно је мени само долазило. Чини ми се да свака ова скулптура зна и да прича и зато имам обичај рећи - не питај мене ништа, питај њу, она боље зна. Она је и мене научила, а не ја њу. Моје скулптуре су као загонетке, потребно их је дуго гледати, дозволити им да се преврћу у очима посматрача и онда ће оне саме рећи све", рекао је Јововић.

"Ново Јововић зна брижљиво да одабере комад дрвета, преплетеног или разгранатог неговања реалистичне асоцијације. Дрвени склоп успешно чисти одстрањивањем сувишног, односно пластично урезује поједине детаље, обликујући га на исти начин као што је то природа чинила. Идетификацију са природом, уз минималну интервенцију аутора, чини тако што глача површину материјала до усијања. Јововић ради и дијаметрално супротно: Масу дрвета сече, интервенишући радикалним резом и рустикалним траговима задржава животност форме. Његова дела су углавном мањег формата, формата у досегу шака или руку, манипулише врло спретно али и марљиво, радом лако остварује скулпторску замисао", речено је о радовима Јововића.

Изложба је отворена до 06. јула.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"