Отворен Пролећни ликовни салон

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса постављена је традицонална изложба слика, скулптура и фотографија у оквиру Пролећног ликовног салона Удружења ликовних уметника Врбаса. Ове године, према избору селекторке Јелене Вукадиновић, историчарке уметности и кустоскиње, публика има могућност да ужива у радовима 25 уметника, професионалаца и аматера, међу којима су се посебно издвојили аутори три рада, овогодишњи награђени. То су: Светислав Лудошки, добитник главне награде Пролећног ликовног салона, за акрил под називом Ископине Т 10, затим Јован Арамбашић, добитник награде за уметнички дојам у сликарству, за акрил Трагом светлости и боја, и Новак Јововић, добитник награде за скулптуру за рад под називом Тријангл.

"Салони су веома важни за наше чланове. То нису самосталне, тематске изложбе, већ колективне изложбе целокупног чланства на којим се сусрећу и акадамстки уметници и уметници аматери, са могућношћу да се прикажу у себи својствемом светлу, без наметнуте теме или технике у којој ће радити, са пуном слободом свог израза. Зато су салони интересантни за све чланове УЛУВ-а. Ове године имали смо пријаву 35 уметника, селекцију је прошло 25 и њихови радови се налазе у Ликовној галерији Културног центра Врбаса. Надам се да ћемо из године у годину расти квалитетом и бројем, Удружење ликовних уметника Врбаса има потенцијал за тако нешто", рекла је приликом отварања Тамара Барановски, председница УЛУВ, и захвалила Културном центру и локалној самоуправи на сталној подршци раду удружења.

Награде овогодишњим победницима уручио је Никола Гашовић, члан Општинског већа. Одлуку чији радови се посебно издвајају донела је селекторка Пролећног ликовног салона Јелена Вукадиновић.

"Пролећни ликовни салон представља место сублимације различитих ликовних поетика и израза сваког уметника понаособ, где се сусрећу различите идејне концепције и технике. За ову годину примећујем и широку тематску и мотивску разуђеност, што све говори и потврђује снажне ауторске ставове и упечатљиве личне изразе. Присутне су реалистичне представе, истанчан однос према мимезису, апстракција у структурираним и геометријским формама, као и слободни потези експресионизма. Пролећни елан приметан је у доминантном кретању колорита, његовом интезитету и појединим мотивима. У техничким стремљењима, видљива је интервенција на дигиталној штампи, бројне модификације са акрилним бојама, као и инспирација поп артом у флуо наносима. У проблемском смислу, акценат је стављен на суштинска питања бивствовања попут усамљености, страха, пролазности, рађања и смрти", оценила је, између осталог, историчарка уметности Јелена Вукадиновић.   

Ове године радове на Пролећном ликовном салону излажу:

Светислав Лудошки - ИСКОПИНЕ Т 10, акрил на платну
Јован Арамбашић - ТРАГОМ СВЕТЛОСТИ И БОЈА, акрил на платну
Новак Јововић - ТРИЈАНГЛ, скулптура-дрво
Милијана Радовановић - МРТВА ПРИРОДА, уље на лесониту
Андреј Чикала - РЕФЛЕКСИЈЕ, уље на платну
Светислав Шљукић - Титан, акрил на платну
Данијела Вукчевић - ТРАЖЕЊЕ, акрил на платну
Игор Радовић - МОНУМЕНТ
Карло Конц - BLUE DREAMS, акрил на платну
Милисав Павловић - ПЕЈЗАЖ СА КАНАЛА, акрил на платну
Милица Фемић - РАДОСТ, акрил на платну
Драган Бабовић - КОМПОЗИЦИЈА, акрил на дасци
Јелена Радовић - THIS IS IT: MEANING, акрил на платну
Марија Николић - ЈЕСЕН У МЕНИ, акрил на платну
Владимир Голуб - СКУЛПТУРА У ДРВЕТУ
Милорад Правуљац - ЧВОРАК, метал и камен дрво, скулптура
Рајко Чабаркапа - ПЕТАО, акрил на платну
Борис Барановски - РАЗЛАЗ, фотографија са обрадом
Мијаило Војиновић - СЕНЗУАЛНОСТ, акрил на платну
Љиљана Радојчић - Канал, акрил на платну
Јулија Ђокић - ПРЕДАХ, акрил на платну
Снежана Давидовић - ОЛУЈА, пастел
Јосип Клер - САЛАШ, уље на платну
Вера Борчић - СВЕЖИНА, акрил на платну

Изложба је доступна до 26. априла.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"