Уручени планови

Након годину дана рада на њиховој изради, представницима 11 општина Јужнобачког округа на Факултету техничких  наука у Новом Саду су уручени локални планови  управљања отпадом. Јужнобачки округ први је у Србији  који је успео да својих 11 општина (Бач, Бачка Паланка, Бачки Петровац, Беочин,  Бечеј, Врбас, Жабаљ, Србобран, Сремски Карловци, Темерин и Тител) повеже у  пројекат планирања управљања отпадом, преноси РТВ. 

Државни секретар у Министарству животне средине и просторног  планирања Миладин Аврамов истакао је да Јужнобачки округ треба да настави  овим путем и да би следећи корак општина требало да буде  изградња регионалне депоније по узору на немачка и искуства других европских  земаља.

“Желим да у блиској будућности овакав модел удруживања и прављење  заједничких локалних планова управљања отпадом буде примењив и у осталим  регионима Србије. Надам се да ће у блиској будућности Србија бити без дивљих депонија и да ћемо и ми почети да зарађујемо од нашег отпада”, изјавио је Аврамов.

Помоћник министра у Министарству животне средине и просторног планирања Александар Весић указао је на то да је Јужнобачки округ једини пример у Србији  који је кренуо да прави регионалне планове и да се бори против дивљих депонија, а не треба занемарити чињеницу да, како каже, комунални отпад има своју  употребну вредност. Он је подсетио да се на дивљим депонија широм Србије, претежно налази и опасни отпад и да је право време да се примењују законске  регулативе и да и ова област у Србији постане уређена.
“Потез на који се одлучио Јужнобачки округ у сарадњи са ГИЗ-ом  представља темељ и одличан пример како треба систематично, корак по корак,  приступити уклањању дивљих депонија и отпада, и сасвим сам сигуран да ће овај посао врло брзо бити видљив и исплатив”, оцено је Весић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"